keskiviikko 18. toukokuuta 2016

1900-luvun vaateohjeita netistä

Netistä löytyy jonkun verran vanhoja (vintage) tai vanhan tyylisiä (retro eli reproduction) ohjeita vaatteiden valmistamiseen. Tein aiemmin otoksen lähinnä ns. historiallisiin eli yli 100 vuotta vanhojen ja historiallista tyyliä edustavien vaatteiden ohjeisiin. Ajattelin tässä viitata vähän tuoreempaan materiaaliin, jota löytyy verkossa. 

Tämä ei ehkä ole kaikkein mielenkiintoisimpia artikkeleita ja pyydän sitä jo näin etukäteen anteeksi. Toivottavasti siitä kuitenkin on iloa ainakin joillekin lukijoille.
Burleski tähti Gypsy Rose Lee ja
1930-luvun glamouria.

Hieman sanastoa:

Antiikki = yli 100 vuotta vanha vaate tai asuste tai esine
Dieselpunk = retro-futuristinen 1950-luvun kirjallisuus- ja tyylisuuntaus (mm. Indiana Jones-elokuvat) vrt. steampunk ja cyperpunk; suuntaus ei liene kovin suosittu Suomessa
Fiftarit = 1950-luvun tyyliin pukeutuvat, monesti vanhoja autoja ja/tai tanssia harrastavat tyylittelijät (lähinnä kotimainen termi) - lähellä rockabilly-tyyliä
Flapper-tyyli =  1920-luvun moderni pukeutumistyyli; englanninkielisissä maissa flapper viittaa 1920-luvun rohkeisiin nuoriin naisiin, jazz-tyttöihin
Hippi-tyyli = 1960-1970-luvun kukkaiskansan rento pukeutumistyyli
Pin up -tyyli = vanhoista pin up -kuvista inspiraatiota hakeva seksikkään-naisellinen retro-tyyli
Retro = eli reproduction (uudelleentuotanto) eli vanhaan tyyliin tehty vaate tai asuste (tai myös esine); voi viitata myös muuhun mennneen uudelleen kertaamiseen esim. vanhojen tietokonepelien pelaamiseen tai vanhan tyylisen musiikin harrastamiseen
Rockabilly-tyyli = musiikkisuunnasta nimensä saanut retro-vaatetustyyli, jossa naisilla on paljon tyllihameilla pönkitettyjä kellohelmoja ja miehet pukeutuvat 1950-1960-lukujen rentoon tyyliin
Swing-tyyli = lähinnä 1920-1940-lukujen vaatetus (musiikillisesti swing viittaa vuosiin 1935-1946; sitä edelsi 1920-luvun ns. jazzin kultakausi; pukeutumisen osalta nämä kaksi kautta katsotaan tyylillisesti toistensa jatkoksi)
Tiki = Havaijilaista perinnepukeutumisesta inspiraatiota ottanut aito 1950-luvun lopun pukeutumis- ja sisustustyyli. Tyyliin kuuluivat havaijilaispaidat (eli Aloha-paidat), löyhät muumuu-mekot ja trooppiset kukkakuosit sekä usein hauskat tiki-hahmot, jotka saivat vaikutteensa polynesialaisista vanhoista jumalakuvista tikeistä
Vintage = alle 100 vuotta vanha aidosti vanha vaate tai asuste (tai myös esine); toisin kuin retro viittaa yleensä lähinnä vaatetukseen (tai viineihin, joissa tarkoittaa vuosikertaa)
1920-luvun tyyliä -
Marilyn Miller &
Glifton Web.
Vintage-tyyli = pukeutuminen vanhahtavaan tyyliin, joskus puhtaasti jonkun aikakauden mukaan tai toisinaan eri tyylejä sekoitellen - käytännössä usein retron synonyymi

1920-luvun jazztytöt

1920-luvun nuoret naiset eivät olleet valmiita luopumaan tyttövuosien lyhyistä helmoista ja kasvamaan vakaviksi naisiksi korsetteineen. Joskus puhutaan poikatytöistä, mutta koska 1920-luvun vaatteiden mallit vastaavat malliltaan edeltävien vuosikymmenien tyttöjen tyyliä, puhuisen itse mieluummin tyttöjen vuosikymmenestä. Korkeat helmat sopivat mainiosti aikakauden muotitanssin charlestonin tanssimiseen. Saksaksi 1920-luvun leningit ovatkin charlestonmekkoja (charlestonkleid).

Glamourin ja swingin kulta-aika (1935-1941)

1930-luvun elokuvaglamouria:
Dolores del Rio ja Everett Marshall 
elokuvassa "I Live for Love" 1935.
1930-luvun alussa tyyli alkoi muuttua naisellisemmaksi. Glamourin kulta-ajaksi osuvat vuoden 1935-41, jolloin tyyli oli naisellisimmillaan ennen sota-ajan aiheuttamia rajoituksia ja sotilastyylin vaikutuksia naisten muotiin. 1930-luvulla Hollywoodin tähtikultti oli voimissaan sellaisten nimien kuin Greta Garbon, Marlene Dietrichin ja Joan Cradford hallitessa valkokankaita.

1930-luvulla vaatteet leikattiin usein diagonaalisesti kangasta säästelemättä, jolloin puku istui tiukasti vartaloa nuollen ja siihen tuli vinoleikkauksen johdosta hieman joustoa. Tämän tyylin ompelu vaati ammattitaitoa, eivätkä kokenemattomien ompelijoiden luomukset olleet aina kovin onnistuneita. Naisten vaatetukseen kuului myös melko nykyaikaisen oloinen jakkupuku.

Dior ja vanhan tyylin kertaus

Audrey Hepburn &
Roman Holiday 1953.
Sota-ajan pihistelyn jälkeen 1947 Dior julkaisi niin sanotun uuden tyylinsä, jossa vaikka se olikin poikkeava sota-ajan niukkaan tyyliin nähden, ei ollut paljoakaan uutta 1930-1940-luvun vaihteen tyyliin verrattuna. Tyyliltään 1950-luvun alku olikin monessa mielessä nostalgiaa ja konservatiivista pukeutumista. Aikaisempien vuosikymmenten kokeilevuus loisti poissa muodista. Korsetitkin palasivat rajoittamaan naisvartaloita.

1950-luku oli konservatiivinen vuosikymmen jolloin naisten odotettiin palaavan kotiin, jotta palaaville sotilaille olisi töitä. Sota-ajan monessa mielessä vapaamielinen ajattelu kiristyi ja vastareaktiona syntyi nuorison kapina. Musiiikki toimi edelleenkin vaikuttajana ja Rockin nousu vaikutti sekä nuorisokulttuuriin nousu 2. maailmansodan jälkeen. Nuorisokulttuuri ja kapina heijastui sitten nuorisotyyliin, joka ensi kertaa 1900-luvun aikana todella poikkesi aikuisten tyylistä.

Vintage ja retro ohjeita

Vintage ohjeita on helppo löytää virkkaukseen ja neulontaan, vaikeampi ompelua varten. Ompelu ohjeita löytyy, mutta selvästi harvemmasta ja joskus satunnaisesti myös neuleohjeiden joukosta. Kiinnostavan oloiset ohjeet kannattaa poimia talteen, sillä ensi kerralla niitä ei ehkä enää olekaan siellä, missä näit ne viimeksi.

Suosikki lähteeni vintage ohjeiden maailmaan on Vintage Pattern Files -blogi, joka tekee katsausta netin eri tahoilla julkaistuista vintage ja retro ohjeista. Parasta blogissa on, että ohjeet on luokiteltu vuosikymmenten ja valmistustavan sekä käyttäjäryhmän (naiset, miehet ja lapset) mukaan. Myös Rawelrystä voi löytää eri tahojen neule- ja virkkausohjeita.

1944 neuletyyliä
CC-BY-4.0 by Erik Holmén, Nordiska museet
Free Vintage Knitting ja Free Vintage Crochet ovat jo perinteisiä laajoja vintage virkkuu ja neulonta ohjeiden kokoelmia, joista löytyy myös tietoa vanhoista langoista, lyhenteistä, vanhoista kokonumeroista ja koukkujen/neulojen numeroinnista. Alkuperäisistä litteroituja ohjeita kuvineen on satoja ja ne on luokiteltu niin tyypin kuin alkuperän (neulekirjasten) mukaan. Molemmilla sivuilla julkaistaan yhä säännöllisesti "uusia" ohjeita ja ne päivittyvät edelleen.

Hieman kömpelönoloinen knitting-and.com on myös pitkään litteroinut verkkoon vintage-ohjeita, joiden joukossa on myös helmiä. Nettisivusto on retroa itsekin herttaisen kömpelöine ulkoasuineen, jotka vosivat olla internetin alku ajoilta. Tipnut on ehkä hieman kaupallisempi, mutta myös eritttäin herttainen kokoelma monenlaisia käsityö-ohjeita - joukossa paljon vintage mm. esiliinojen kaavoja. Vintage Purls on kaupallinen uusiseelatilaissivusto, jolta löytyy laadukkaita joskin pitkään samoina pysyneitä ohjeita.

Trove on kokoelma australialaisia lehtiä, joista löytyy monenlaisia vintage ohjeita. Kenties parhain ohjeiden lähde ovat palveluun skannatut Australian Womenäs Weekly lehden numerot vuosilta 1933-1982. Palvelusta löytyy paljon neuleohjeita eri vuosikymmentä, myös 1910-1920-luvuilta. Internet Archivesta löytyy myös kokoelma eräitä Australian Home journalin numerot vuosilta 1949-1952.

Vintage aiheisissa blogeissa on paljon mielenkiintoisia ohjeita, joita harrastajat ovat skannanneet nettiin. Aktiivisia blogeja ovat mm. Sunny Stitcher, Subversive Femme, Chloe Heart Owls, Zip & Darts (myös ommeltavia), the chawed rosin, zilredloh, Rénee and the Cats Meow ja Theodora Goes Wild.

Vera Venus on poikkeus netin neulevoittoisesta tarjonnasta. Vera tekee omia retro-kaavoja nettiin ladattavaksi ja käytettäväksi. Veralla on tarjolla iso joukko pdf-kaavoja ilmaiseksi ja pari oikein hienoa (1940-luvun tyylinen takki ja rintaliivit) ostettavaksi. Tyyliltään vaatteet ovat 1930-1950-luvuilta. Va Voom Vintage on eloisa blogi, jonka sivuilta löytyy myös lista netin vintage-henkisistä kaavoista.

Kaikki jutun kuvat joissa ei tietoa käyttöoikeuksista olivat Wikimedia Commonsissa public domainissa. 

2 kommenttia:

Rhia kirjoitti...

Vintage-neuleohjeiden parempi saatavuus netissä suhteessa ompeluohjeisiin liittyy pitkälti siihen että monet vintage-kaavat olivat ns. tilauskaavoja eli kaava- ja ompelulehtien mukana tuli vain muutama kaava tai ei yhtään ja loput kaavat piti tilata lehden toimituksesta jolloin tilaajalle lähetettiin yleensä kyseinen kaava vain yhdessä koossa, silkkipaperista leikattuna.
Tästä syystä myytävien vintagekaavalehtien mukana ei juuri koskaan ole kaavoja. Toki lehtien kuvatkin ovat kauniita katsella, mutta harva harrastaja osaa kaavoittaa vaatteen pelkästään kuvien perusteella.

Myöskin vintagekaavojen mukana tulevat ompeluohjeet ovat usein varsin ylimalkaisia verrattuna modernien kaavalehtien ohjeisiin. Ennen oletettiin että naiset vain osasivat nämä hommat vähän kuin automaattisesti.
Kokonaisten silkkipaperikaavojen skannaus nettiin on hankalaa jos ei omista jättikokoista skanneria. Siksi vanhat kaavat yleensä ovatkin fyysisesti ostettavaa tavaraa. Halutut kaavamallit voivat olla todella kalliita, esim 40-50-luvun sarong-mekon kaava voi nousta hinnaltaan lähes 200 dollariin. Tästä syystä kaavoja ei edes haluta antaa ilmaiseen jakoon kovin helposti. Netistä tulostettavat kaavat taas ovat yleensä reproja koska modernit kaavaohjelmat pystyvät niitä käsittelemään ilman skannausta.

Elli-neiti kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, puhut ihan totta.

Jonkun verran netistä löytyy ns. kaavoitus ohjeita helppoihin vaatteisiin kuten 1 metrin / yardin hameeseen tai täyskellohameeseen, mutta ne ovat harvinainen poikkeus säännöstä.

Vintage kaavojen ongelmana on myös ihmisten koon muuttuminen. Esimerkiksi itse olen niin pitkä että voisin kuvitella, että useimmat aikakauden vakiokaavat eivät vain sopisi minulle mitoitukseltaan. Neulekaavoja on taas senkin suhteen helpompi muunnella, tosin se vaatii kokemusta sekin.