Olut oli sumereille ja muille Kaksoisvirranmaan asukkaille tärkeä. On jopa väitetty, että vaikka leipä oli tärkeää, jokapäiväistä ravintoa, juuri olut olisi saanut paikalliset viljelemään ohraa ensi kerran.
![]() |
CC-BY-2.5 Marie-Lan Nugyen. |
Sumeriperinteen mukaan Ninkasi oli syntynyt lääkkeeksi vedenjumala Enkin haavoihin ja olutta käytettiinkin Sumerissa yleisesti rohtojen pohjana, kuten myöhemmin Euroopassa viiniä. Oluen käyttäminen tappoi varmuudella taudinaiheuttajat ja teki siten juomasta (keittämätöntä) vettä turvallisemman.
Ninkasilla oli myös sisar Nisaba, viljan jyvien jumalatar, josta Enki teki jumalten kirjurin, minkä seurauksena hän oli sekä kirjoituksen että kirjanpidon jumalatar.
Sisarten vanhemmat vaihtelevat lähteistä ja paikalliseata perinteestä riippuen. Varhaisimman Umman perinteen mukaan heidän vanhempiaan olisivat An ja Urash (isätaivas ja äitimaa). Ereshin perinteen mukaan Nisaba olisi ollut Enlilin (säiden herran) ja Ninlilin (tuulten äidin) tytär, mutta toisissa traditioissa hänet tunnettiin Ninlilin äitinä ja Enlilin anoppina. Toisaalta Ninkasin vanhemmiksi mainitaan rakkauden jumalatar Inanna ja Urukin kuningas, mikä liittää hänet Inannan hedelmällisyys-myytteihin.
![]() |
Olutkuitti noin 2500 eaa. PD. |
Reseptiä on tulkittu niin, että maltaista tehtiin olutta keittämällä ne vedessä ja lisäämällä hiiva leivän muodossa. Mäski maustettiin hunajalla ja viinillä ja käytettiin. Lopuksi se suodatettiin.
Olutta jaettiin sumeri-kaupunkien asukkaille palkkiona tehdystä työstä. Se oli osa työntekijöiden palkkaa.