![]() |
Herrasmies aamiaisella. Päivän ateriat vakiintuivat 1700-luvulla. |
1660-1770-luvuilla kaupungeissa elettiin ruoka-aineiden leviämisen aikaa, mutta maaseudulle monet ruuat levisivät vasta vähitellen 1770-1880-luvuilla. Kasvisten käyttö lisääntyi puutarhatalouden levitessä. Kaupankäynti, valtioiden vakiintunut ja kasvava työnjako takasi ruuansaannin eri puolilta maailmaa. Muutos alkoi kahvin saapumisella 1720-luvulla. 1731 perustettu Ruotsin Itä-Intian komppania antoi ruokakulttuuriin oman lisänsä: eksoottisine astioineen, tekstiileineen, nautintoaineineen ja mausteineen. Suomessa merkityllinen oli Viaporin ja siihen liittyvän upseerikulttuurin saapuminen 1740-luvulla.

Kartanot olivat edelleen omavaraisia monien ruoka-aineiden suhteen ja niissä valmistettiin mm. savulihaa. Toisaalta siirtomaatavarat olivat suosiossa. Tavallisten viljojen ohella käytettiin paljon naurista, kaalia ja lanttua. Kalaa oli tarjolla runsaasti ja rapujakin syötiin. Käytössä oli muun muassa oliiviöljyä, mausteita, sokeria, siirappia, manteleita, valkosipulia, sitruunoita, kuivattuja luumuja, teetä ja kahvia. 1770-luvulla uutuuksina kaakaota, helmisuurimoita, väskynöitä, rusinoita ja riisiä.
![]() |
Kahvista tuli herrasväen muotijuoma. |
Uusia vihanneksia olivat kukkakaali ja pinaatti ja mausteita sinappi, etikka ja siirappi. 1700-luvun lopulla maahan saapui myös peruna, mutta se kotiutui vasta vähitellen 1800-luvun aikana. Säilönnän uutuuksia olivat hillot ja hyytelöt. Vihanneksia muhennettiin kermaan tai maitoon taikka lisättiin kastikkeisiin. Herneitä ja härkäpapuja tarjottiin liharuokien lisäkkeinä. Uusia ruokia olivat paitsi muhennokset, myös salaatit ja peruna ja lanttu ruuat. Pitkiin aterioihin kuului makeita jälkiruokia, kuten eksoottiset hedelmät, muodikkaat vanukkaat ja kotitekoiset jäätelöt marjahillon kera. Niissä ei munia, sokeria tai kermaa säästelty. Konvehteiksi kutsuttiin sokerissa pyöriteltyjä kuivattuja hedelmiä tai marmeladeja. Muotiruokia olivat myös murekkeet ja leivonnaiset. Sokerin ja suolan käyttö lisääntyi.
Juomat tavatkin siistiytyivät ja paloviinan käyttö väheni oluen ja viinin tieltä. Pöydässä oli kuitenkin edelleen viinakarahvi. Juotavaa varten katettiin vain yksi lasi, joka väliin huuhdeltiin. 1720-luvulla Suomeen saapui uutuusjuoma kahvi, jota rouvat nauttivat aterian jälkeen. Tuolloin kahvi oli ylellisyyttä, jota juotiin säätyläistenkin parissa vain sunnuntaisin. 1700-luvun lopulla perustettiin Turkuun ensimmäiset kahvilat ja meillä monet kahvilanpitäjät olivat kotoisin Sveitsistä (kuten Karl Fazerin vanhemmat). Herroille oli tarjolla punssipoolia. Teenjuonti yleistyi vuosisadan puolivälissä sekä kaupungeissa että maaseudulla. Kutsujen aluksi sitä tarjottiin pikkuleipien, korppujen ja keksien kera. Se oli yleensä pitojen päättymisen merkki, jolloin sen lisänä oli teeleipiä. Kun puistoista tuli huvimajoineen eräänlaisia asunnon jatkeita, saatettiin ateriatkin siirtää ulos. Teetä valmistettiin myös kotoisista raaka-aineista
![]() |
1700-luvun kiinalaistyylinen astia, Photo by Opal Art Seekers 4 CC Atribution 2.5 Generic |
1700-luvun alussa astiat olivat lähinnä puuta ja tinaa. Posliini ja fajanssi yleistyivät säätyläisperheissä vuosisadan loppua kohden. Haarukkaan tuli kolmas piikki ja lusikan pesä muuttui pyöreästä soikeaksi. 1800-luvulle asti oli suosiossa ranskalainen järjestys tuoda kaikki ruokalajit kerralla pöytään, joka vähitellen väistyi venäläisen perättäisten ruokalajien tavan edeltä. Astioita tuotiin Euroopasta ja kaukoitää myöten. 1700-luvun astiastot olivat kuitenkin edelleen melko vaatimattomia, verrattuna 1800-luvun mahtaviin kattauksiin. Häälahjoina saadut suuret astiastot otettiin esiin juhlapäivällisillä. Vaikka herraväki söi posliinilta, nautti palvelusväki ateriansa edelleen puulautasilta.
Joitakin lähteitä ja lisätietoa:
1700-luvun tunnelmaa Porvoossa
Ruokakulttuuri 1500-1700- luvuilla
Kartanot 1700-luvulla
Pohjois-Pohjanmaan ruokakulttuuri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti