keskiviikko 1. elokuuta 2012

Hollywoodin tähtiä: Katharine Hepburn

Kate Hepburn (1907-2003) on kaikkien aikojen maineikkain Hollywood näyttelijätär. Hän oli Oscar-ehdokkaana peräti 12 kertaa ja voitti neljästi. Hänen näyttelijän uransa oli harvinaisen pitkä ja jatkui peräti   kuusi vuosikymmentä (1926-1995). Elämäntyöpalkintoja jakava American Film Institute valitsi hänet 1999 vuosisadan naisnäyttelijäksi. Häntä on usein nimitetty Hollywoodin ensimmäiseksi naiseksi.

Vuosikirjan kuva 1928
Hepburn oli luonteeltaan vahva ja aktiivinen nainen, mikä selittyy osin hänen perhetaustaltaan. Hänen äitinsä oli naisasianainen ja isäkin kannusti lapsia, erityisesti tyttöjä urheilemaan. Katharine menestyikin kaunoluisteluissa, golfissa ja monissa muissakin isän suosikkilajeissa. Uintia hän rakasti ja pulahti hyytävään veteen vielä kahdeksankymppisenäkin. Onnellinen lapsuus murtui veljen hirttäydyttyä joko vahingossa tai tahallaan vuonna 1921, jolloin Katharine löysi hänet ullakolta.

19-vuotiaana hän valmistuu opistostaan ja meni samantien naimisiin liikemies Ludlow Smithin kanssa. Avioliitto oli myrskyisä, osittain Katharinen jatkuvan matkustelun vuoksi, ja päättyi eroon Meksikossa 1934. Tästä huolimatta Luddy pysyi Katherinen ja hänen perheensä ystävänä kuolemaansa saakka ja Kate oli hänelle kiitollinen taloudellisesta tuesta uransa alkuvaiheessa. 1938 Hepburn pelastui kotonaan täpärästi hurrikaanilta.

Vaikka esittivät avioparia, Hepburn
ja Tracy eivät koskaan avioituneet.
Suositun vastinparinsa Spencer Tracyn kanssa Katharine Hepburn näytteli ensimmäistä kertaa vuonna 1942 elokuvassa Tie Miehen Sydämeen. Valkokankaan takana näyttelijöiden välille syntyi vuosikymmeniä kestänyt rakkaustarina. Tracyn katollisen avioliiton (1923) takia pariskunta salasi suhteensa yleisöltä. He eivät koskaan asuneet yhdessä, lukuunottamatta Tracyn viimeisiä elinvuosia, jolloin heillä oli yhä omat asuntonsa. Yhdessä he esiintyivät yhteensä yhdeksässä elokuvasta, joista suurin osa on pariskuntien ongelmia käsitteleviä romanttisia komedioita. Toinen tunnettu vastin pari oli Cary Grant.

" Kaikki pitivät minua uskaliaana, pelokkaana ja jopa koppavana, 
vaikka sisäisesti aina vapisin."


Elokuvaura

Skandaaihäissä 1940
Urallaan Hepburn menestyi jo varhain. Hän sai ensimmäisen oscarinsa elokuvasta Viattomuuden kukka vuonna 1933 ollessaan yhä naimisissa aviomiehensä kanssa. Tämän jälkeen seurasi vuosien uravaikeudet, joista hän nousi uudelleen vuosikymmenen lopulta. Uuden menestysvaiheen aloitti 1939 Philip Barryn Broadway näytelmä Skandaalihäät, jota seurasi useita menestyselokuvia, kuten samanvuotinen  Hätä ei lue lakia, jossa hän etsii dinosaurusten luita Gary Grantin kanssa.

1940 Skandaalihäät olivat ei kolmio, vaan neliödraama, jossa vastanäyttelijöinä olivat sekä Grant että James Stewart. Siitä alkoi melko hiljainen vuosikymmen, jonka jälkeen 1950-luvulla ura otti kokeilevanmpia suuntia. Eräs Katharine Hepburnin tunnetuimpia elokuvia on 1951 Afrikan kuningatar, jossa hän esitttää lähetyssaarnaaja vastanäyttelijänään osastaan oscarin saanut Humbrey Bogart. Vuosikymmenen päätti Tennesee Williamsin näytelmään perustuva 1959 Äkkiä viime Kesänä, jossa pääosassa olivat myös Elisabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Kultalampi oli Hepburinin viimeinen
"suuri" elokuva 1981.
1960-luvulla Katharine Hepburn voitti kaksi Oscaria peräkkäisinhä vuosina elokuvista 1967 Arvaa kuka tulee päivälliselle ja 1968 Leijona talvella. Ensimmäinen oli rotujen välisiä rajoja rikkova komedia Spencer Tracyn kanssa ja jälkimmäinen historiallinen draama Peter O'Toolen kanssa. Viimeisen oscarinsa hän voitti 1981 elokuvasta Kultalampi, joka perustuu samannimiseen näytelmään ja kertoo vanhenevasta pariskunnasta joka kohtaa tyttärensä uuden sulhasen. Elokuvan muina tähtinä ovat isä ja tytär Peter ja Jane Fonda. Viimeisen vuosikymmenensä Katharine Hepburn esiintyi lähinnä televisioelokuvissa.

Niin valkokankaalla kuin omassa elämässäänkin Hepburn oli arkkityyppi 1900-luvun vahvasta ja itsenäisestä naisesta. Hän toikin valkokankaalle uudenlaisen modernin naisen. Usein hän esiintyi aikakaudelle poikkeuksellisesti housuissa. Katharine Hepburn oli taitava erityisesti koomisissa rooleissa ja filmikriitiko Richard Shickelin mukaan erityisen hyvä esiintyessä hieman yläluokkaisena snobina, joka joutui nöyrtymään rakkauden edessä.

Ei kommentteja: