Päivänvarjoja on käytetty kauan ennen meille tutumpia sateenvarjoja. Ne ovat olleet hyvin hyödyllisiä kuumilla ja paahteisilla seuduilla. Euroopassa päivänvarjot tulivat yleisemmin käyttöön 1600-luvulla, vaikka ne olikin tunnettu myös muinaisessa Kreikassa.
Lähi-idästä Eurooppan rannoille
Kaksoisvirranmaan alueella päivänvarjo (eli parasol) esiintyy ensikertaa kolmannen vuosituhannen puolivälissä ennen ajanlaskun alkua Akkadissa, kuningas Sargonin aikaisessa reliefissä (n. 2310 eaa). Kuninkailla oli omat päivänvarjonkantajansa, jonka asemaan pääseminen oli kunnia.

![]() |
Babylonialainen päivänvarjo vaunujen suojana. |
Kuten Lähi-Idässä myös Mykenen Kreikassa päivänvarjot olivat merkki korkeasta asemasta. Ensimmäiset merkki päivänvarjoista ovat 1400-luvulta eaa, mutta sen jälkeen niitä ei tunneta ennen 600-luvulla eaa.. Vähitellen auringonvarjojen käyttö laajeni johtohenkilöiden ulkopuolelle ja 500-luvulla eaa. varjoja käyttivät Kreikassa myös naiset. Päivänvarjot vähensivät siestan tarvetta, sillä sen kanssa saattoi poistua kotoa myös päivän kuumimpaan aikaan. 400-luvulla eaa päivänvarjot levisivät myös eteläiseen Italiaan.
Päivänvarjo idästä
Kiinalaisilla on ollut merkittävä osa auringonvarjon kehityksessä. Kiinalaisia pidetään yleisesti kokoontaittuvan varjon luojina. Se onko kiinteä auringonvarjo kehittynyt Kiinassa omia aikojaan, vai saapunut kauppareitejä pitkin lännestä, ei ole varmaa tietoa. Joka tapauksessa auringonvarjoilla on ollut Kiinassa vahva symbolinen asema. Se on toiminut osana mm. buddhalaisia rituaaleja. Yleisesti silkkinen auringonvarjo on symboloinut hyvää säätä (pdf).Tarinan mukaan kokoontaittuvan auringonvarjon keksi Han-dynastian keisarinakin hallinnut 王莽 (Wang Mang). Todellisuudessa taittu varjo lienee kehitetty Han-hovissa. Se oli suunniteltu kiinnitettäväksi seremoniallisiin vaunuihin. Ennen tätä oli kylläkin ollut yksinkertaisia auringonvarjoja. Han-dynastia ajanlaskun alun tuntumassa oli merkittävä kausi Kiinan historiassa, jolloin monet nyky-Kiinan saakka periytyneet perinteet syntyivät.
![]() |
Madonna dell'Ombrello (kuva on italialaisen kulttuuriperinnön suojeluohjelman alainen CC-by-4.0). |
Kiinasta keksinnöt alkoivat virrata Eurooppaan erityisesti Marco Polon käytyä Kiinassa 1400-1500-luvuilla. Keskiajalla varjoja ei juurikaan tunnettu Euroopassa. Ensimmäinen kuvallinen todistusaineisto varjon saapumisesta Eurooppaan on vuonna 1530 maalattu "Päivänvajo Madonna" (Madonna dell'Ombrello). Sen maalasi veronalainen Girolamo dai Libri.
Kiinan ja Lähi-Idän lisäksi päivävarjoja tunnettiin muinaisina aikoina mm. Intiassa ja mahdollisesti myös Asteekkien parissa. Riippumatta alkuperästään päivänvarjot olivat yleensä johtohenkilöiden kuten kenraalien ja hallitsijoiden suojana.