keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Taitettavan viuhkan valmistaminen

Runko liimatan kiinni paperilehtiin. Mitä ohuemmat rimat, sen
näppärämpi viuhka. CC-BY-2.0 by Bruno Cordioli, Italy.
Taitettavan viuhkan valmistamisen taito saapui Eurooppaan idästä 1600-luvulla. Alunperin se oli peräisin Japanista. Japanissa on erilaisia viuhka-tyyppejä, joista Eurooppaan omaksuttiin viuhka-tyyppi, joka koostuu yleensä puisesta (tai esimerkiksi luisesta) rungosta ja jostain taipuisasta materiaalista tehdyistä viuhkalehdistä.

Viuhkan valmistamisessa tarvitaan runkoa varten ohutta puuta ja itse viuhkalehtiä varten joko ohutta tiheää kangasta, napakkaa paperia tai esimerkiksi ohutta nahkaa (linnunnahkaa). Viuhkaan voidaan käyttää myös esimerkiksi suurikokoisia (yleensä strutsin) sulkia.

Työkaluiksi tarvitaan ainakin askarteluveitsi, jota käytetään runkona olevien puurimojen muotoilemiseen. Lisäksi tarvitaan sakset sekä liimaa ja ehkä myös ohutta lankaa viuhkalehtien kiinnittämiseen runkoon. Mikäli viuhkalehdet halutaan maalata itse tarvitaan myös maalaustarvikkeita ja halutessa myös petsiä rungon käsittelyyn. Hienompien viuhkojen rungot voidaan käsitellä myös muilla kehittyneemmillä tekniikoilla (kuten kultauksella).

Viuhkan perustana on sen runko, joka kannattaa valmistaa ensin. Aloittelijan kannattaa valita mahdollisimman yksinkertainen malli. Viuhkan aloittavat ja lopettavat päätyrimat kannattaa muotoilla melko yksinkertaisesti. Keskellä olevat runkorimat kannattaa muotoilla päästä ohuehkoiksi, jotta viuhkasta tulee riittävän helposti käsiteltävä. Parasta on, jos apuna on valmis viuhka, josta voi ottaa mallia.

Runkopuiden määrä ja koko määräytyvät viuhkan mallin mukaan. Alhaalla on esimerkkinä muutama viuhkamalli, jota voi käyttää apuna suunnittelussa. Kannattaa muistaa, että mitä enemmän rimoja mallissa käytetään, sitä hennompia niiden tulee olla. Aloittelijan kannattaa tyytyä kohtuulliseen määrään rimoja.

Mikäli haluaa oikaista ja käyttää runkona halvan valmiin viuhkan rimoja, on sekin mahdollista. Tuolloin viuhkan alkuperäinen lehdet irrotetaan rungosta ja korvataan tarkoitusta varten sopivimmilla.

Antiikkinen viuhkalehti.
Viuhkan lehdet ovat puolikaarenmuotoisia.  Lehtien materiaalina voidaan käyttää sitkeää paperia, kangasta tai ohuen-ohutta nahkaa. Lehtipari maalataan ja koristellaan jo ennen runkoon kiinnittämistä.

Japanisessa viuhkanvalmistustavassa paperiset lehdet kiinnitetään toisiinsa liimalla ohuesti taitoskohtien kohdalta ja taitellaan valmiiksi viuhkan muotoon. Niiden annetaan kuivahtaa ennen rimojen pujottelua lehtiparin väliin jääneisiin koloihin ja lopullista kiinni liimaamista. Näin taataan, että viuhka taittuu oikein myös kiinnittämisen jälkeen.


Kankaiset tai nahkaiset viuhkalehdet voidaan kiinnittää viuhkaan  myös erikseen kiinni ommellen. (Huom. tämä ei ole varsinainen viuhkanvalmistusohje, vaan ainoastaan kuvaus viuhkan valmistamistapahtumasta. Viuhkan valmistamiseen voi perehtyä tarkemmin, joko itse kokeilemalla tai sitten ohjeita netistä etsimällä).


Ohjeita ja tietoa:
Sensu: Experiments in making a folding fan - Hiogi, Seremonial Folding Fan
Hospitability Japan:
Making Uchiwa
Teatterikoulun oppimateriaali tarpeistosta:
Viuhkat
eHow:
How to make Japanese fans
How-To-Do-Things:
Japanese Paper Fans
Stefan's Forilegium: Constructing an Ostrich Feather Fan
Assembling Lace Fan
Alkeellinen yritys kuvata viuhkan kokoamista.

Copying Period Fans Project 2D+10C

Konservointi:
Artikkelitieto: Singer, Lois V.; Hermans, Johan M. Title Article/Chapter: "Conservation of folding fans" Title of Source: The conservator 12/1988
Faechersamlung: Restoration

Lisää historiaa:
French Hand FANS, Flirtatious, Fashionable, Functional by Judith Dunn
Victoriana:
History of Fan
ACCESSORIES OF DRESS Chapter 33 By Katherine Morris Lester and Bess Viola Oerke
Place de Eventail: Historic Insight

Välineitä:
Fansticks by Ann Margaret Keller

Ei kommentteja: