keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Amerikan 1930-luvun Jitterbug-tanssit

Lindy Hop, Shag ja Balboa olivat swing-tanssien toista aaltoa 1920-1930-luvuilla, alkuperäisen Charlestonin jälkeen. Ne syntyivät afroamerikkalaisten parissa, mutta levisivät nopeasti muiden väestön osien piiriin ja osa jopa Eurooppaan saakka. Niitä kaikkia tanssittiin swing-musiikin tahtiin.


It's in the stars 1938.

Swing oli 1930-1940-lukujen "pop-musiikkia", jonka juuret olivat Louis Armstrongin ja Earl Hinesin soittotyyleissä. Se oli suosittua jazz-musiikkia, jossa pohjarytmin päälle soitettiin melko vapaasti puhaltimilla ja jousilla. Yhtyeet olivat suuria ja sooloisti improvisoi usein orkesterin melodian päälle.

Swingille oli tyypillistä off-beat rytmi, eli venytellään perusrytmistä tahallaan vähän sivuun. Swing sekoittui myös muihin musiikin lajeihin. Syntyi uusia tyylejä kuten country- ja blues- tyylinen Western Swing ja viuluvoittoinen Gypsy Swing.

Shag syntyi Carolinan osavaltioissa 1920-luvulla ja levisi ympäri Yhdysvaltoja 1930-luvulla. Vauhdikas Lindy Hop syntyi Harlemissa aivan 1930-luvun alussa. Balboa syntyi Etelä Kaliforniassa 1920-luvulla ja tuli suosituksi 1930-1940-luvuilla. Joskus kaikkia näitä tansseja kutsutaan yhteisnimityksellä Jitterbug.


1930s Shag

Shagin historia on hieman hämärä. Tanssi alkoi ilmeisesti etelästä, katutanssina. Arthur Murrayn tanssistudiot toivat kutenkin 1930-luvun lopulla tunnetuksi hiotumman tyylin. Tanssi oli suosittua ympäri Yhdysvaltojen 1930-luvulla. Varhaisimmissa kuvauksissa tanssia kuvattiin koostuvan toisjalkahypystä ja potkusta. Hieman erilaisia tansseja saatettiin kuitenkin kuvata shagiksi. 

Shagille on tyypillistä pomppu tai yhden jalan hyppy, jossa päkiän lyönti vastaa jokaiseen rytmiin. Tanssilliset osuudet (mm. potkut) tanssitaan ns. painottamalla iskulla (off-beat), kun muuten 1920-1930-lukujen tanssit painottuivat lähinnä painolliseen iskuun (on-beat). Rytmillisesti shag oli siis hieman erilainen tanssi. Aikalaisopettajat puhuivat kolmesta eri rytmistä: yksi-rytmisestä, kaksi-rytmisestä ja kolme-rytmisestä tanssista. Nykyään puhutaan vielä pitkästä-kaksi-rytmisestä-shagista.

1938 Balboa

Balboa syntyi Etelä-Kaliforniassa 1920-luvulla, tosin sen juuret saattavat jopa olla vuodessa 1915. Se on siis tavallaan samaa ikäpolvea kuin Charleston, mutta suosittu siitä tuli kuitenkin vasta 1930-luvulla. Balboa kuvaa läheistä vartalokontaktia, jossa koko vartalon mitta painuu kiinni tanssipariin. Siinä korostuvat rytmilliset painon vaihdot ja parin seuraaminen.

Balboa koostuu yhteen liitetyistä kaksi tahtisista liikkeistä. Siinä liikutaan kahdessa neljän askeleen ryhmityksessä. Tärkeää on viestiä painon vaihdoksilla ja hienovaraisilla vartalon liikkeillä. Balboa suosittiin ahtaissa tanssisaleissa, jossa avarammat swing-liikkeet eivät oikein onnistuneet. Sitä suosivat myös kypsemmät tanssijat, jotka eivät oikein innostuneet vauhdikkaammasta jitterburgista. Nykyään puhutaan kahdenlaisesta balboasta - ns. aidosta ja bal-swingistä. Alunperin bal-swingiä kutsuttiin vain swingiksi.

1941 Lindy Hop

Lindy Hop syntyi Harlemissa aivan 1920-luvun lopulla tai 1930-luvun alussa ja sen kehitys on seurannut Jazz-musiikin kehitystä. Se oli hyvin suosittu swing-aikakaudella, n. 1935-1945. Lindy oli sekoitus monia eri edeltäviä tansseja, kuten jazz, steppi, charleston, Texas Tommy ja breakaway, joka oli hieman vanhempi tanssi Harlemista.

Breakawayta tanssittiin Lindy Hopin tapaan ns. avoimessa otteessa, vaikka nykyään lindya voidaan tanssia myös yksintanssina. Texas Tommy oli Charlestonin tapaan vanhimpia swing-tansseja ja sitä oli tanssittu jo 1910-luvulla. Breakaway ja Texas Tommy eivät koskaan kuitenkaan olleet samalla tavalla laajan yleisön piirissä suosittuja tansseja kuin Charleston ja Lindy Hop. Alla kuitenkin esimerkkejä niistäkin.

Lindy Hopin sanotaan saaneen nimensä lentäjä Charles Lindbergistä, joka ylitti koneellaan Atlantin 1927. Tanssin katsotaan joskus syntyneen 1928 Harlemin tanssimaratonissa, kun George Snowden ja Mattie Purnell uudistivat Breakawayta tanssiessaan. Selvää syntyajankohtaa on kuitenkin vaikea määritellä, koska vaikutteita tuli monesta suunnasta.

Joka tapauksessa Lindy Hop tyylinä vakiintui 1930-luvun alussa. Se on valtavan vauhdikas ja liikunnallinen tanssi, jossa on jopa acrobatiaan viittaavia osioita. Myöhemmin Lindy Hop oli osaltaan vaikuttamassa jiven syntyyn.

Texas Tommy

Breakaway

Ei kommentteja: