keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Juutalainen uusivuosi

Jostain syystä suomalaisen kalenterin syyspuoli on sangen tyhjä ja paljas, vaikka luulisi juhlapäiviä tarvittavan juuri pimeimpään vuodenaikaan muita vuodenaikoja enemmän. Muut osaavatkin sitten paremmin juhlia syksylläkin. Ajattelin hieman kirjoittaa syksyisistä juhlista, joihin olen tutustunut.

Sofar-torven soittoTänä vuonna kuukalenterin mukaan paikkaansa muuttava juutalainen uusivuosi, Roš hašana (hebreaksi: ‏ראש השנה‎,vuoden alku) sijoittuu 9.-10.9.2010. Sitä seuraa kymmenen katumuspäivän jälkeen suuri sovituspäivä, Jom Kippur tänä vuonna 18. syyskuuta. Tuona vuoden pyhimpänä päivänä paastotaan ja rukoillaan.

Roš hašana aloitta hebrealaisen siviilivuoden. Se on uuden alun juhla. Juhlan keskeisenä osana on Sofar-oinaansarvien puhaltaminen jumalanpalveluksen yhteydessä.Koska uusi vuosi on uusi alku, silloin on tarkoituksena luopua vanhan vuoden pahoista tavoista ja synneistä. Tashlich seremoniassa kokoonnutaan jonkun luonnonveden äärelle kuvainnollisesti heittämään synnit merten syvyyksiin.

Uuden vuoden juhlallisuuksiin kuuluu myös usein hunajan ja omenan syöminen eri muodoissa lupauksena makeasta uudesta vuodesta. Perinteistä on leipoa hunajakakkua tai valmistaa teiglach-hunajamunkkeja. Hunajassa voidaan paistaa myös porkkanoita. Usein syödään myös tavallisesta letistä poikkeavaa pyöreää challah-leipää, joka kuvastaa elämän kiertokulkua. Juhlissa syödään ja siunataan uuden sadon hedelmiä, sillä juutalainen uusivuosi sijoittuu satokauden loppuun.

Uutena vuotena syödään usein monenlaista muutakin vertauskuvallista ruokaa. Eräs suosituimmista hedelmistä on granaattiomenaa, jonka siemenet symboloivat uuden vuoden hyviä siemeniä. Uskomuksen mukaan siinä on myös 613 siementä, jotka kuvastavat tooran 613 käskyä. Uutena vuotena lähetetään usein tervehdyksiä toinen toisilleen. Ajatellaan, että uusi vuosi on vuoden pää ja niinpä uutena vuotena on tullut tavaksi nauttia myös kalan pää. Lisäksi saatetaan syödä runsautta kuvastavaa riisiä ja vehreää vuotta toivottavaa pinaattia.

Hunajakakku
1,25 dl sokeria
5 kananmunan valkuaista
4,25 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kanelia
1 tl neilikkaa

2,5 dl hunajaa
1,25 dl auringonkukkaöljyä
Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuiva-aineet ja lisää niihin hunaja ja öljy. Sekoita valkuaisvaahto varoen joukkoon. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 180 C° 45 minuuttia uunin keskitasolla.

Ei kommentteja: