1800-luvulla myös miehet saattoivat käyttää korsettia "terveydellisistä" syistä, vaikka dandyt esittelivät sitä myös muotikapistuksena. Nykyään korsetti on osa useamman alakulttuurin pukeutumista ja jopa tiukkaan nyörittäminen, joka aloitti korsettien arvostelun, on palannut.
Alusvaatteosastolla "korsetteina" markkinoitavat kapistukset eivät ole oikeita korsetteja, vaan korseletteja, korsettia muistuttavia alusvaatteita. Oikeaa korsettia, kun pitää pystyä kiristämään ja sen tulee tukea vartaloa. Korseleteiksi on kutsuttu myös 1900-luvun alun kureliivejä, joita kyllä käytettiin vartalon muokkaamiseen, mutta joista luut olivat poistuneet ja joita ei enää nyöritetty.
Vanhimmat korsettimaiset vaatteet ovat todennäköisesti olleet käytössä minolaisen kulttuurin piirissä (Kreetalla) noin 1700 eaa. Minolainen korsetti päättyi todennäköisesti rintojen alapuolelle. Eurooppalaiseen muotiin korsetti saapui lähteestä riippuen joko 1400-luvun lopun Espanjasta tai myöhäiskeskiajan Ranskasta.
Eri aikakausina käsitys korsetin muokkaamasta vartalosta on vaihdellut. 1500-luvulla suosittiin ampiaisvyötäröä ja teräskorsettia. 1600-luvulla alussa nyöritys löystyi ja käyttöön tulivat korsettiluut. 1600-luvun loppua kohden korsetti alkoi sitten taas kiristyä. 1600-1700-luvulla korsetin alaosassa olivat lantiolle tilaa antavat jaokkeet.
1700-luvulla korsetit olivat ylellisiä ja kauniisti koristeltuja, mutta kuitenkin alusvaatteita, joita ei esitelty. Korsettiin pukeuduttiin pienestä tytöstä asti, mikä aiheutti ongelmia sisäelinten ja luuston luonnolliseen kasvuun.
1790-luvun lopulla korsettiluista luovuttiin ja suosittiin lyhyttä kureliiviä, joka ulottui vain vyötärölinjalle asti, mutta pitempikin oli edelleen käytössä. Vähitellen korsetit kuitenkin jälleen pitenivät.
1820-luvun lopulla korsetit alkoivat taas napakoitua ja pian suosioon tuli tiimalasivyötärö ja sen myötä tiukkaan nyörittäminen (tight lacing), jota on nähty mm. elokuvassa Tuulen viemää, kun Scarlet valmistautuu juhliin. Sen ajatuksena oli kiristää korsetti niin kireäksi kuin suinkin mahdollista.
1860-luvun lopulle asti alaosan peittivät krinoliinit ja korsetit päätyivät pian vyötäisten alle. 1870-luvulta muotiin tuli vartalonmyötäisempi siluetti, joka huipentui 1880-luvun lanteita myötäilevään tyyliin. Sen myötä korsettikin piteni ja toisaalta ensimmäiset rintojen alle päätyvät korsetit ilmaantuivat.
Vuosisadan lopulla alettiin esittää huolta korsettien terveyshaitoista ja markkinoilla saapui "terveellisempiä" korsetteja. Korsetteja valmistettiin myös raskausajalle ja imetyksen yleistyessä yläluokan piirissä, sekin otettiin huomioon. Tosin imetyskorsetteja on jo 1700-luvulla, mutta ne eivät olleet yleisiä.
1800-1900-luvun vaihteessa oli muodissa S-mutkainen selkä, jonka tarkoituksena oli olla terveellinen, mutta joka käytännössä johti yhä tiukempaan nyöritykseen.
1920-luvulla suosittiin poikamaista siluettia, joka pyrki pienentämään lanteita ja korsettien luista luovuttiin. 1920-1940-luvulle oli suosiossa housuliivit (girdle), joiden parina olivat rintaliivit. Nyörityksestä luovuttiin.
1950-luvulla korsetti palasi hetkeksi Diorin 1940-luvun lopulla aloittaman muodin johdosta, korsettien kadotessa sitten 1970-lukuvun myötä miltei kokonaan, naisten polttaessa rintaliivinsäkin.
Viime vuosina korsetti kiristysnyörityksineen on kokenut uutta Renesanssia. Se on olennainen osa alakulttuurista muotiin noussutta burleskia. Rita von Teese lienee eräs tunnetuimmista korsettinsa tiukkaan nyörittäjistä. Toisaalta korsetin uuteen nousuun lienee vaikuttanut myös vanhojen vaatteiden keräily ja kopioiminen. Korsetilla on kuitenkin vielä pitkä matka yleiseen käyttöön ja tuskinpa se sinne vähään aikaan palaakaan.
Tällä hetkellä Yliopistomuseossa on menossa näyttely Iholla (19.11.2009 - 15.8.2010), joka esittelee yö- ja alusasuja käsityötieteiden kokoelmasta. Yliopisto Museo, Snellmanninkatu 3, Helsinki. Avoinna: ti-pe 11-17 ja la-su 11-16. Sisäänpääsy ilmainen, opastus maksullinen. (Tämä teksti ei mitenkään liity näyttelyyn).
Lisätietoja ja osa lähteistä:
MTV3 Helmi: Korsetin historia - 350 vuotta kiristystä
Victoria & Albert Museum: The Secret History of the Corset and Crinoline
Korsettiliike Belle Modeste: Korsetin käyttäjän opas
Museum of New Zealand: Corsets
Fashion Era: Early Corsets from Creatan to 17th Century
Archive.org: Lord William Barry: The corset and the crinoline (kirja on myös myynnissä - eipä kannata ostaa.)
2 kommenttia:
ainoo kiinnostava kyseisellä sivulla :)
ihailen kureliivejä sekä korsetteja JOTEN KIITOS KUN WIKIPEDIASTA KAIKKI TONGITTU LÄPI <3
Eipä kestä. Itse en ole mikään erityisasiantuntija. Kiinnostunut maallikko myöskin.
Lähetä kommentti