keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Mielenkiintoisia pohjoisia kasvilajikkeita

Olen viime aikoina tutkiskellut tuota siemen maailmaa ja tehnyt joitakin mielenkiintoisia löytöjä. Suomi on viljelymahdollisuuksien rajalla ja meillä monet eteläiset lajikkeet eivät oikein toimi. Apua voisi olla ääriolosuhteisiin jalostetuista lajeista.

Seuraavat kasvit sopivat hyvin kolmen sisaren puutarhaan, joista kirjoitin aiemmin. Samalla voimme iloita siitä, että tuoreen tutkimuksen mukaan pop maissi (pop corn) on ihan terveellistä naposteltavaa.

Maissi: Painted Mountain niminen maissilajike on risteytetty lukuisista vanhoista maatiaislajikkeista ja valikoitu niin, että sopii pohjoisiin olosuhteisiin esim. Montanaan ja Kanadaan. Maissikanta on tyypillinen maatiaiskanta ja maissit monivärisiä.

Soppapavut: Hyvin pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvia lajikkeita ovat Montanasta kotoisin oleva Yellow Indian Woman ja Hutterlite Soup Bean. Jälkimmäinen on ainakin joskus ollut myynnissä myös suomessa. Molemmat ovat kelmeän värisiä, mutta kuulemma herkullisia ja nopeasti varttuvia.

Talvikurpitsat: Hokkaidon perinteiset kurpitsalajikkeet kuten Red Kuri kasvavat Japanin pohjoisimmalla saarella perinteisesti hyvin samankaltaisissa oloissa kuin Suomessakin ja ovat kuulemma herkullisia.

2 kommenttia:

Suvenkeiju kirjoitti...

Kiitos näistä! Kuulin myös Siperiaa kestävästä viinirypälelajikkeesta. Vahinko, ettei jäänyt nimi mieleen. Google varmaan tietää sen, kunhan vähän etsii.

Elli-neiti kirjoitti...

Ollos hyvä. Vähän ennakoin, että tämä julkaisu ei ehkä olisi mikään suuri hitti, mutta kiva, jos siitä oli iloa jolleku(i)lle.

Siperiassa selviävät viinirypäleet kuulostavat jänniltä. Löytämisen ja jakamisen riemua. :)