keskiviikko 18. elokuuta 2010

Pirtanauha

Luinen nauhapirta, museovirasto Nauhoja on käytetty meillä ja muuallakin Euroopassa pakanalliselta ajalta asti vaatteiden koristeluun. Yksinkertaisin on kierretty nyöri. Lisäksi nauhoja on jo kauan valmistettu eri tavoin solmeilemalla ja kutomalla. Pirtanauha oli keskiajan uutuus.

Pirtanauha kudotaan eräänlaista pienikokoista kangaspuuta eli nauhapirtaa apuna käyttäen. Siinä on kangaspuiden tapaan loimi ja kude. Loimi sidotaan toisesta päästä vyötärölle ja toisesta päästä se on kiinni jossain kiinteässä tuessa. Nauhapirtaa käytetään kuteen pirtaa kangaspuissakin kuteen levittämiseen. Nauhan materiaalina on yleensä villalanka. Pirtanauha oli keskiajan uutuus, jonka vanhimmat todisteet ovat 1200-1300-luvulta. Sitä tiedetään kuitenkin harrastetun Keski-Euroopassa 400-luvulta saakka. Vanhin tunnettu nauhapirta on löydetty Pompeijista, mikä viittaa huomattavan vanhaan alkuperään. Niisien avulla pirtanauhoja on kuitenkin kudottu tätä aikaisemminkin.

Lienee todennäköistä, että pirtanauha tekniikka on levinnyt myös tänne Pohjolaan keskiajalla (1150-1520). Joillekin alueille , kuten Islantiin, ne levisivät vasta 1700-luvulla, mutta siellä oli jo aiemmin kudottu niisien avulla. Se ohitti vähitellen helpompana aiemmin suositun lautanauhatekniikan. Nauhojen kuosit ja aiheet ovat huomattavasti vanhempaa perua kuin itse kudontatekniikka ja monet juontuvat esihistorialliselta ajalta saakka. Loput ovat keskiaikaista tyyliä. Ruotsalaisissa on löytynyt viikinkiaikaisia ja saksankielisen alueen kirkollista tyyliä kopioivia aiheita.

Pirtanauhojen suosio oli meillä suurimmillaan 1800-luvulla, jolloin ne olivat suosituin nauhalaji ja niitä on kudottu 1900-luvulle saakka.

Käsityönurkka: Pirtanauha
Johdatus nauhoihin
Käspaikka: Pirtanauha
Regia Anglorum: Braid Weaving

Ei kommentteja: