Kuten ehkä huomaatte blogia syksyltä selatessanne, minua kiinnostaa eri kulttuurien syksyinen juhlaperinne, ehkä siksi, koska omamme on niin köyhä:
Tänä vuonna hindujen, jainalaisten ja sikhien valon juhlaa divalia (diwali) eli deepavalia juhlitaan 5-9. marraskuuta. Sananmukaisesti deepavali tarkoittaa lamppuriviä. Yleensä juhla sijoittuu loppu lokakuuhun tai alku marraskuuhun. Divali on eräs lukemattomista syksyisistä sadonkorjuun ja vuoden päättymisen juhlista eri puolilla maailmaa.
Monille hinduille divali on uuden vuoden juhla ja sadonkorjuun päättymisen juhla, jossa juhlitaan hyvän voittoa pahasta. Sitä vietetään eri puolilla Intiaa joko jumalatar Devin eri muotojen (mm. Lakshmi) tai Rama-jumalan muistoksi. Sikheille divali on kultaisen temppelin vuosijuhla. Jainalaiset juhlivat viimeisen "profeettansa" siirtymistä mokshaan vuonna 527. Divalia juhlitaan erilaisilla lampuilla ja ilotulituksilla.
Divali-lamput ovat pieniä usein kyyneleen muotoisia savikuppeja, joita kutsutaan nimellä diya. Perinteisesti niissä on poltettu sinappiöljyä. Ne opastavat hyvinvoinnin ja vaurauden jumatarta Lakshimia hänen matkallaan ihmisten koteihin ja juhlistavat Raman ja Sitan (Lakshmin ruumiillistuma eli avatar) tarinaa. Diyat koristavat niin taloja, kauppoja kuin julkisia rakennuksiakin. Niitä lasketaan myös kellumaan Gagnes-joelle, jossa lampun ajelehtiminen rannnalta toiselle ennustaa hyvää. Lamppujen lisäksi myös ilotulitukset ovat osa divalin juhlintaa.
Divalina monet hindut rukoilevat Lakshimilta menestystä tulevaan vuoteen. He jättävät ovet ja ikkunat auki Lakshmin astua sisään. Jotkut rakentavat jumalattarelle alttarin, jolle he keräävät kuvia vaurauden merkeistä. Maanviljelijät kiittävät mennen vuoden sadosta ja rukoilevat runsautta tulevalle. Rangoli-hiekkamaalauksia piirretään lattiaan. Tavallisimpana kuvana on Lakshmin tunnus ja hänen usein kädessään pitämänsä lootus-kukka. Muutkin perinteiset aiheet ovat luonnosta ja liittyvät usein jumalattareen.
Divaliin liittyy myös pelaaminen, jonka uskotaan divalina tuottavan onnea. Lahjoja ostetaan ja vaihdetaan. Perinteisesti ne ovat olleet makeisia ja kuivattuja hedelmiä, mutta joulun tapainen ostosmania on alkanut häiritä myös divalin viettoa. Koteja sisutetaan ja ostetaan uusia vaatteita. Seuraavassa erään pienen intialaisen makeisen ohje:
Mothikuur Laddu
500g besan (gram) jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
(1/2 tl kaardemummaa)
0,6 dl maitoa
500g sokeria
1 rkl pistaasipähkinöitä (suolattomia)
1 rkl rusinoita
hippunen sahramia väriksi
kirkastettua voita paistamiseen
Siivilöi gram-jauho (eli kikhernejauho) yhteen leivinjauheen kanssa, jotta sekoittuvat hyvin. Lisää 2 rkl kirkastettua voita ja vettä, jotta saat jämäkän taikinan. Kuumenna voita pannussa ja paista jauhokokkareita voissa reikäkauhan avulla: jauha taikina reikien läpi kuumaan rasvaan. Kun pallerot ovat ruskistuneet siirrä sivuun. Valmista paksu siirappi sokerista, maidosta ja tarvittaessa tilkasta vettä. Lisää siihen sahramia. Sekoita pallerot, siirappi, rusinat ja pistaasit. Kun seos on jäähtynyt hieman taputtele voidelluin käsin pieniä pyöreitä pullia.
Besan eli gram eli kikhernejauhoja löytyy etnisistä kaupoista.
Toinen Laddu ohje (helpompi) ja kolmas ja neljäs (besan-jauhojen sijaan linsseistä ja cashew-pähkinöistä) ja viides (maapähkinöistä).
BBC Religions: Diwali
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti