keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Turnyyri

1880-luvun puolivälin muotikuva.Turnyyri (ra: tournure (käänne); en: bustle (rengas?)) oli 1870-1880-luvuilla muodissa ollut hameen kohotin. Sen tarkoitus oli korottaa hameen kaarta takapuolen päällä. Turnyyri oli eräänlainen surkastuma aiemmin 1850-1860-luvuilla käytössä olleesta krinoliinistä eli vannehameesta. Onkin puhutty myös pikku-krinoliinistä (crinolette). Turnyyri puettiin joko pitkän aluspaidan tai muun alusasun päälle.

Turnyyrejä oli erilaisia, suurista puolikkaan tynnyrin mallisista vanneturnyyreistä aina pieniin jäykästä kankaasta valmistettuihin matkaturnyyreihin. Lisäksi käytössä oli erilaisia tyynyjä ja pienempiä kehikoita, jotka olivat esimerkiksi metalliverkkoa. Suuria turnyyrejä käytettiin erityisesti juhlapukujen kanssa. Turnyyrimuoti jakautuu kahteen kauteen varhaiseen (1869–1876) ja myöhäiseen (1881–1889). Välillä turnyyri oli poissa muodista. Pienet turnyyrit olivat ajoittain käytössä vielä 1900-luvun alussakin.

Turnyyri loi erikoisen profiilin, johon palattiin myöhemmin 1900-luvun alun muodissa, jolloin samanlainen selänkaari luotiin s-korsetin avulla. Edestä katsottuna olemus oli kapealinjainen. Muoti herätti jo omana aikanaan hilpeyttä ja pilailua.

Suurikokoinen vanne- tai häkkiturnyyri (1881).Takamus-voittoisen vartalo-mallin on joskus ajateltu saaneen vaikutteita 1800-luvun alussa Eurooppaa kohautta-neista hottentotti venusten vartalosta. Hottentoteiksi tuolloin kutsutun khoi-kansan naisille oli tyypillinen suuri takamus. Khoit ovat osa khoisaneja, jotka ovat eteläisen Afrikan alkuperäisväestöä. Tätä vartaloa pidettiin seksikkäänä, mikä olisi saattanut johtaa sen matkimiseen muodissa. Toisaalta eroa vierailuilla ja turnyyri muodilla on useita kymmeniä vuosia.

Todennäköisemmin olikin kyse samasta muodin oikuttelusta, joka sai 1700-luvulla ylikorostamaan lanteita. Turnyyri muoti ei suinkaan syntynyt yhtäkkisesti. Jo ennen varsinaista turnyyrimuotia krinoliinit olivat kehittyneet 1860-luvulla symmetrisestä pyöreästä muodosta kohti takaosa painotteista soikeaa muotoa. Samalla vartalonmuoto kehittyi edestä katsottuna leveästä vyötäröä voimakkaasti korostavasta siluetista kohti kapeampaa ja hoikempaa. Turnyyri olikin tavallaan vain tämän vähittäisen kehityksen huipentuma.

Lisätietoa ja lähteitä:
Fashion-era:
Bustles
Costumes.org: History of Fashion and Dress: First and Second Bustle Periods
Fashion Encyclopedia:
Bustle
Bustle and Nineties Period
The Victorian Era: The bustle in women’s fashion
Shape of Fashion:
The Bustle Period
TDF Costume Collection: Costumes from The Bustle Period (1870-1890)
Bustle
Such Eternal Delight: The Birth and Death of the Victorian Bustle: an Apologia
The Ladies Treasury: THE BUSTLE ERA - Fashion in the 1870s & 80s

2 kommenttia:

Amelie Quimby kirjoitti...

Oi, me Löytäjä-kerhon naiset ilahduimme näin hyvästä muotivinkistä!

Elli-neiti kirjoitti...

Olkaa hyvä vain. Löytäjä-kerhon naisille suosittelemme ehdottamasti matkamallia.