keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Rosmariini esittelyä kaipaa...

Katselin televisiosta kokkikokelaita, jotka eivät tunnistaneet rosmariinia, lempiyrttiäni. Sen neulasmainen ulkonäkö ei hevillä sekoitu muihin yrtteihin. Se, joka on joskus rosmariiniperunoita tai -foccaciaa maistanut, muistaa sekä vahvan maun että ulkonäön.

Rosmariini (Rosmarinus officinalis) on monivuotinen yrtti, joka talvehtii meillä ruukussa esimerkiksi kellarissa. Ulkona se ei talvella pärjää. Pakkasta se ei pahemmim siedä, mutta huonelämpö on sille kuitenkin lepokaudella liikaa. Rosmariini nauttii auringonpaisteesta ja se kannattaakin kesällä nostaa ulkoilmaan. Jos rosmariinia talvettaa huolella, se voi kasvaa jopa 1,5 metriä korkeaksi puuvartiseksi pensaaksi. Helppoa kasvatus ei kuitenkaan valitettavasti ole.

Rosmariinia voi tosin kasvattaa myös yksivuotisena. Sille riittää niukkakin maaperä. Rannalta kotoisin oleva taimi (ros marinus (lat) - meren kaste) pitää tyrskyjen tapaisesta suihkuttelusta. Rosmariinia voi leikata käyttöön tarpeen mukaan, mistä se myös tuuhentuu. Voimaperäisemmästä leikkuusta se ei välitä. Rosmariinia kasvoi Turun linnan ryytimaassa jo 1500-luvun lopulla. Keskiajalla neljän varkaan etikka eli rosmariini-salvia-etikka suojeli ruumiinryöstäjiä paiserutolta. Rosmariinia käytettiin vielä 1960-luvulla Ranskassa sairashuoneiden desinfiointiin.

Rosmariini sopii erityisesti lampaan - ja kananlihalle (ynnä muille linnuille ja voimakkaille lihoille) sekä peruna-, makaroni-, tomaatti- ja sieniruokiin. Sillä voi maustaa myös keittoja esimerkiksi hernekeittoa sekä leipää. Toisaalta sillä voi maustaa myös makeita mansikoita tai vaikkapa simaa. Rosmariini ja valkosipuli sopivat erittäin hyvin yhteen. Muita yhteensopivia ovat esimerkiksi muut sipulit, persilja ja kirveli. Rosmariini vahva maku voi kuitenkin riidellä muiden makujen kanssa. Rosmariini sopii melko hyvin myös kuivattavaksi. Siitä voi myös valmistaa yrttiöljyä. Makunsa puolesta rosmariini sopii mainiosti myös pohjoiseen keittiöön.

Rosmariiniperunat
perunoita (keskikokoisia)
mustapippuria, suolaa
rosmariinia (mieluusti tuoretta)
valkosipulin kynsiä
oliivi öljyä
Pese perunat ja lohko kuorineen. Ryöppää perunat kiehuvassa vedessä 4-5 minuuttia. Kuori valkosipulin kynnet. Laita kasvikset uunipellille. Roiskuta päälle sopivasti oliiviöljyä. Mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla (maun mukaan). Paista puolisen tuntia 225C. Sekoita puolivälissä. Tarjoa esimerkiksi lampaan paistin kera.

Huom. Rosmariiniperunoita voi myös valmistaa tähdeperunoista (mielellään kuorimattomista), jolloin paistoajaksi riittä varttikin. Seuraa muutoin yllä olevaa ohjetta ryöppäyksen jälkeen.

Tarkempi ohje: Helsingin sanomat tai kotikokki.net

Rosmariinimansikat
mansikoita (tuoreita)
hunajaa
rosmariinin oksia (tuoreita)
Kuumenna hunajaa ja lisää jokunen rosmariinin oksa. Anna maun vahvistua noin kymmenen minuuuttia. Poista oksat. Viipaloi marjat tarjolle ja kaada lämmin hunaja päälle. Korista tuoreella rosmariinin oksalla.

Ei kommentteja: