keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Omenat pitävät lääkärin loitolla ja säilyvät kotikellarissa

Metsäomenapuu, photo by Dénes Emőke, further information: Wikimedia CommonsOmenat (Malus domestica) sisältävät runsaasti flavonoideja. Kotoisat omenat ovat siitä suositeltavia, että suurinosa omenoiden flavonoideista on niiden kuorissa. Flavonoidit suojaavat esimerkiksi sydäntaudeilta. Omenan terveyshyödyt on tunnettu jo keskiajalla. Vitamiinien kulta-aikana niitä ei juurikaan arvostettu, mutta flavonoidien arvon selvittyä omena nousi jälleen kultakastiin. Omenat tosin sisältävät myös jonkin verran c-vitamiinia (8% päivän tarpeesta/100g) sekä pieniä määriä muita ravinto-aineita.

Omenan viljelyn historia on pitkä. Ensimmäiseksi niitä alettiin kasvattaa Keski-Aasiassa. Vähässä-Aasiassa niitä viljeltiin viimeistään 300-luvulla eaa. Suomeen omenapuiden kasvatus saapui pakanallisen ja ristiretkiajan taitteessa 1100-1200-luvulla. Suomen luonnossa kasvaa myös harvinainen ja uhanalainen metsäomenapuu (Malus sylvestris), jota on vaikea erottaa villiintyneestä tarhaomenasta. Näitä omenoita on ehkä valmistettu ruuaksi ennen herkullisemman viljellyn omenapuun saapumista. Niistä voi valmistaa hilloa tai omenaviiniä (siideriä), vaikka kypsentämättöminä ne ovatkin karvaita. Metsäomena myös risteytyy tarhaomenan kanssa ja risteymät ovat hedelmällisiä ja niiden erottaminen villeistä yksilöistä on vaikeaa.

Viljelty omenapuuKellarissa hyvin säilyviä syys- ja talviomenalajikkeita ovat esimerkiksi venäläiset Babushkino (huhtikuulle), Imrus (maalis), Ladoga (maalis), Moskovskoje Pozdneje (touko), Orlik (maalis) ja Orlovskij Sinap (maalis) sekä muut itäiset kuten Saltanat (Katzakstan-Latvia, 4-5kk) ja Stars (Latvia; helmi). Suomalaisista parhaita on Talvikki (maalis), Saviomena (pitkälle seuraavaan vuoteen), Kaikuvuori (helmi), Lantun talvi (maalis), Osmolan talvi (huhti - turpeessa kesä?), Paasikivi Nro 2 (kevät) ja Turso (ainakin tammikuulle). Amerikkalaisista suositeltavia säilytykseen on ainakin Cortland (kevääseen). Parhaiten omenat säilyvät yksitellen pakattuna, paperiin tai turpeeseen kiedottuna. Parhaita pölyttäjälajikkeita ovat valkeakuulas ja marjaomenat, mutta muitakin hyviä on olemassa.

Puutarhassa kannattaa kasvattaa syöntiomenoiksi myös kesä- ja syysomenia. Pienissä puutarhoissa ratkaisuksi monen lajikkeen ongelmaan käy perheomenapuu eli usean lajikkeen samaan puuhun varttaminen. Kotipuutarhaan kannattaa valita luomuviljelyssä pärjääviä lajikkeita. Parasta tuhoeläintorjuntaa ovat hyönteissyöjien linnunpöntöt omenatarhan laitamilla. Hyviä ovat esimerkiksi västäräkki ja siepot, joiden pöntöt voi hyvin ripustaa myös omenapuuhun (1,5-2 metrin korkeuteen). Myös tiaiset ja pääskyset ovat hyviä hyönteiskarkottajia, jos ne saa lähelle omenatarhaa asettumaan. Yövahdiksi voi ripustaa lepakon pöntön.

Maakellarisäilytyksen lisäksi kesä- ja syysomenoita voi hyvin kuivata tai umpioida soseena. Koska omenasose (muiden hedelmien ja marjojen tapaan) on hapanta sitä ei tarvitse paineumpioida, kuten vihannekset ja liha. Umpioituna siihen ei myöskään säilyvyyden vuoksi ole välttämätöntä lisätä sokeria, vaan sokeria käytetään maun ja ulkonäön vuoksi. Flavonoidithan säilyvät kuivatussa ja keitetyssä melko hyvin. Niitä ei keitossa häviä kuten vitamiineja, joita omenassa ei juuri olekaan. Flavonoidien takia omenat kannattaa soseuttaa kuorineen. Jos niistä tekee mehua, kannattaa puristusjätteestä valmistaa soseetta. Omenasoseeseen ja -mehuun voi hyvin sekoittaa myös kitkerämpää pihlajanmarjaa, joka tosin kannattaa korjata vasta ensipakkasten jälkeen.

Mehusta voi käyttää omenaviiniä tai -siideriä. Villeintä ja yksinkertaisinta lienee valmistaa länsi-brittiläistä maalaissiideriä eli scrumpyä. Siiderin valmistukseen on meillä käytetty ainakin valkeaa kuulasta, loboa, melbaa (korvattavissa sandralla), raikea ja lepaan liereää. Muuallakin siideriomenana tunnetaan kotoinen punainen astrakaani (red astrachan). Siideriin tarvitaan tasapainoisesti makeita, happamia ja karvaita makuja. Perinteisesti jälkimmäiset on saatu villiomenoista (crab apple).

Omenia keitetään säilykkeeksi, Photo by Nillerdk,CC Atribution 3.0 UnportedLähteitä ja lisätietoja:
Yhteishyvä:
Omenalajikkeet - käyttövinkit
Suomela.fi:
Omenalajikkeet
MTT:
Tärkeimmät omenalajikkeet ja perusrungot (uusia kotimaisia)
Luomuviljelyyn suositeltavat lajikkeet (pdf)
HS:
Yksi puu - 40 omenalajiketta
HS:
Unohdettu sitruunaomena pelastettiin
Vartetutkimus:
Omena
Maku:
Omenatarhurien herkut
Apu:
Oman maan omenat
Martat:
Umpiointi
Tablespoon:
Apple Series #1: Homemade Applesauce (sokeriton)
Emptynester:
Making and Canning Applesauce
YLE Olotila:
Karkkitehdas keittiössä (kuivatut omenat)
Perunanuija: Aito omenasiideri
Ari Kotiaho: Kotitekoiset siiderit
Kotikokki: Syksyinen omenasiideri ja omenasiideri
Olleankur: Kotoinen siideritaide
Kontu: Siiderin valmistus (keskustelu)
Zk's Cider Making Pages
Cider making
Cider and Perry Recipes
Elonkorjuun mehut, juomat ja viinit
Lepakot ja lepankonpönttö
Rakenna lepakonpönttö
Metsä vastaa: Lepakonpönttö
Puutarha.net: Omenoiden säilytys
Kyllä äiti tietää: Kellarin siivous ja kunnostus sekä hoitaminen
Kotipuutarhuri.com (keskustelu): talviomenan poiminta ja säilytys
Ajassa: Omenat soseeksi nyt
Kodin pellervo: Sadonkorjuun antoisa aika
Kodin kääntöpiiri: Maakellarissa on sopivan nihkeää
Meidän talo: Herkut omaan maakellariin
Kotiliesi: Vaniljainen omenasose
Muro BBS: Omenaviiniä tekemään
Kotiviinifoorumi: Pihlajanmarjaviini
Fruticetum: Omenalajikkeet

Venäläisiä hyvinsäilyviä omenoita lisää (luultavasti helmikuulle tai pitempään): Bolotovskoje, Golub Mira, Jubilej Moskvy, Podsnezhnik, Sejanets Zari , Strojevskoje, Studentsheskoje, Tsistotel, Venjaminovskoje, Moskovskoje zimnoje ja Majak.

Ei kommentteja: