Moninpaikoin uutisviljan juhlaan liittyi leivän leipominen ja meillä myös uutispuuron keitto. Kristityillä juhlaan on liittynyt myös leivänsiunaaminen. Juhlimalla haluttiin kittää luontoa, maata, jumalia tai Jumalaa sadosta, joka tarjosi ravintoa tulevaksi vuodeksi. Kyse oli ja on sadonkorjuu- ja kiitosjuhlasta, ensimmäisestä elojuhlasta.
Myllyyn Matti aamulla Iäksi
Uutisviljaa jauhattamaan
Jauhot toi, ja illalla täksi
Patanen pantihin kiehumaan,
"Lapset! jo valmis on uutispuuro
Käykää sitä jo maistelemaan!"
– Huudolle tuolle ei ollut kuuro
Lapsista pienin, ei suurinkaan.
Lauri tupahan tuulena juoksi
Huutaen: "uutispuuroa hei!"
Lakkia pääatäan kiirehen vuoksi
Nulikka ottaa muistanut ei.
-Kaarlo Suomalainen-
Meillä uutisleivän ja elonkorjuu liittyi Laurinpäivään (14.8, marttyyri Laurentius kuoli 258 Valeriuksen vainoissa ). "Lauri tupaan tuli ja huusi: Uutispuuroa syömään, hei!" Pärttylinä (eli apostoli Bartolomeuksen päivänä, Bartelmässä 24.8, 1700-luvulle asti pyhäpäivä) piti pöydässä olla sekä uutispuuroa että -leipää: Perttuna on uutisleipä ja puuro pöydällä, ei ole köyhä ja kallis aika. Kansanperinteessä Pärttyliä pidettiin ensimmäisenä syyspäivänä. Vanajalla humalviljelmän sanotaan innostuneen sanomaan: Jonses korjaa mua Perttuna, niin ma lähren Pohjanmaalle. Nuoriso osasi myös juhlia kesän päättymistä, minkä kuulee sanonnassa: Ennen kesä lehmättä kuin Perttulin yö pojitta. Nykyään rannikolla vietetään samoihin aikoihin venetsialaisia.
Mitä päivä Pärttylinä, sitä matka Maariaan.
Halla tulee sitten Perttuna ellei Laurina
Uutisleivän leipominen oli merkkitapahtuma ja vilja jauhettiin käsikivillä pienissä erissä maun säilyttämiseksi. Lämpimäisten vieminen naapuriin on uutisleipään liittynyt perinne. Sen vuoksi leipä pyrittiin leipomaan eri aikaan eri taloissa.
Uutispuuro
5 dl uutisruispuurojauhoja
2 l kiehuvaa vettä
1rkl suolaa
Suolattuun kiehuvaan veteen vatkataan ruisjauhot huolellisesti, jottei tule paakkuja.
Puuroa keitetään 2-3 tuntia hämmennellen. Nautitaan kuumana voin ja maidon kera.
Lähteitä ja tietoa:
Catholic Culture: Lammas or Loaf Mass Day, Thanksgiving for Grain Harvest
Taivaankannen takojat: Pyhiä puita
Hiitola: Kuppikivet
Ruokatieto: Varhaiskasvatus: Leivänreitti: Opetus
Leipäviikon tausta
Pärttylinyön verilöyly eli Pariisin verihäät (1572)
Pärttylin päivä 24.8
Pappilan elämää: Timjami
Nummenkylä ry: tapahtumia
Villiviinin kattaus: Venetsialaiset?
Vanhan kansan luontotietoutta...
Minna Canth: Kirje Jyväskylästä (3.9.1878)
Historismi: Vanhat kalenteripäivät
Kauppisviesti
Halla tulee sitten Perttuna ellei Laurina
Kesälinnut Perttu kerrreä, pääskyset Perttu peräti vie.
Mikä pisti Pertun päähän, teki mustikan mustaksi, teki yön pimeäksi,
toipa pellolle kokkosen, toipa tulta tupasehen.
toipa pellolle kokkosen, toipa tulta tupasehen.
Uutisleivän leipominen oli merkkitapahtuma ja vilja jauhettiin käsikivillä pienissä erissä maun säilyttämiseksi. Lämpimäisten vieminen naapuriin on uutisleipään liittynyt perinne. Sen vuoksi leipä pyrittiin leipomaan eri aikaan eri taloissa.
Uutispuuro
5 dl uutisruispuurojauhoja
2 l kiehuvaa vettä
1rkl suolaa
Suolattuun kiehuvaan veteen vatkataan ruisjauhot huolellisesti, jottei tule paakkuja.
Puuroa keitetään 2-3 tuntia hämmennellen. Nautitaan kuumana voin ja maidon kera.
Lähteitä ja tietoa:
Catholic Culture: Lammas or Loaf Mass Day, Thanksgiving for Grain Harvest
Taivaankannen takojat: Pyhiä puita
Hiitola: Kuppikivet
Ruokatieto: Varhaiskasvatus: Leivänreitti: Opetus
Leipäviikon tausta
Pärttylinyön verilöyly eli Pariisin verihäät (1572)
Pärttylin päivä 24.8
Pappilan elämää: Timjami
Nummenkylä ry: tapahtumia
Villiviinin kattaus: Venetsialaiset?
Vanhan kansan luontotietoutta...
Minna Canth: Kirje Jyväskylästä (3.9.1878)
Historismi: Vanhat kalenteripäivät
Kauppisviesti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti