keskiviikko 17. helmikuuta 2016

1900-luvun alun suomenkielisiä käsityölehtisiä

Käsityöliitteissä esitellään myös
1900-luvun ensi vuosien muotia
Tarjosin joskus aiemmin linkkejä netistä löytyneisiin historialliseen vaateohjeisiin. Joitakin viikkoja sitten törmäsin tähän pikku aarteeseen ja ajattelin jakaa sen teille kaikille blogitekstien välissä.

Kansalliskirjaston digitoiduista aineistoista löytyy kokoelma 1900-luvun alun käsityöliitteitä (Koti- ja Yhteiskunta-lehteen), joissa on erilaisia ohjeita kirjonnasta kaavoihin. 

Lisäksi digitoiduista aineistoista löytyy myös Suomen käsityöopettajain liiton Käsiteollisuus-lehden numeroita vuoteen 1910 sakka. Lehdestä löytyy mm. hienoja jugend-tyylisiä (ra (eng): L'Art noveau) koristeaiheita. 

Muuta kiinnostavaa vastaan tullutta kansalliskirjastosta:

Kaswitarha-lehti
Puutarha-lehti
Kansanhuoltoministeriö: Valmistamme itse jalkineet ja 2
Kansanhuoltoministeriö: Perunan syöminen vahvistaa terveyttä (1940)
Kansanhuoltoministeriö: Lantun erikoisasema ruokavaliossamme (1940)

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Moi! Minä mietin, että haluaisin kovasti ommella itse itselleni joitakin 1700-1800-lukujen aikaisia vaatekappaleita. Lähinnä siis sellaisia paitoja, joita miehet käyttivät. Oletko perehtynyt tarkemmin sen ajan vaatteisiin, ja esimerkiksi mitä materiaalia kannattaisi käyttää?

Elli-neiti kirjoitti...

Ensinnä sanoisin, että en ole mikään asiantuntija, lähinnä harrastelija. Sitten sanoisin, että ajanjakso on pitkä ja siihen mahtuu monenlaista, joten on vähän vaikea yleistää, mutta yritän kuitenkin.

1700-1800-luvun muodikas materiaali oli puuvilla, jota tuotiin ensin Intiasta ja myöhemmin mm. Yhdysvalloista. Vähitellen siirryttiin teollisiin kankaisiin. Herrasväen paidoissa varsinkin 1700-luvulla ja 1800-luvun alussa mahdollisimman ohut (musliini) ja päällysvaatteissa painettu 1700-luvulla isompi (usein kukallinen) ja 1800-luvulla pienempi kuvioinen (myös geometrisiä pikkukuvioita). Miehet eivät tosin 1800-luvulla enää käyttäneet paljon kuvioitua puuvillaa. Miesten paidoissa käytettiin myös hienoa pellavaa (kansan keskuudessa kotikutoinen pellava oli muutenkin vielä yleistä). Silkkiä ei paidoissa käytetty.

Yleinen alusvaate oli molemmilla sukupuolilla pitkälti 1800-luvulla asti pitkä polvi/pohjepituinen paita, jonka päälle muut vaatteet puettiin. Miehillä tosin lyheni vähitellen. Vielä 1800-luvun alkupuolella alusvaatteissa ja paidoissa pyrittiin säästämään kangasta, eli ne olivat usein neliskanttisia tai geometrisiä palapelejä, eikä istuvuus ollut ensisijainen asia.

Muutama 1700-luvun miesten paidan ohjetta:

http://www.marquise.de/en/1700/howto/maenner/18hemd.shtml
https://teainateacup.wordpress.com/tag/how-to-make-an-18th-century-shirt/
http://woodsrunnersdiary.blogspot.fi/2013/01/shirtfrock-pattern_7.html

Sekä Suomeksi:
http://www.hww.fi/index.php?id=348miehen-paita
http://www.evildressmaker.com/?p=10145

Kysy tarkemmin lisää, niin yritän vastata enemmän.

Unknown kirjoitti...

Kiitos todella paljon! :) Omavaraistalouden pito (ei nyt ihan täysin kuitenkaan) kiinnostaa minua, siispä kokeillaan vaatteidenkin osalta ;)