keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Ihmemarjoja kotipuutarhasta?

Pukinpensaan marjoja. This photo has been released worldwide into the public domain by its author, Paul144 at the wikipedia project.Musta-aronia (Aronia melanocarpa) ei ole meillä kovin tunnettu marjapensas. Tämän Pohjois-Amerikasta kotoisin olevan pensaan marjat sisältävät kuitenkin runsaasti antioksidantteja, paljon enemmän kuin super-ruokana (ehkä virheellisesti?) markkinoidut assai-palmun (açai-palm) marjat. Erityisesti se on rikas antosyaniideissa eli tummissa väriaineissa. Musta-aronian marjoista oletetaan olevan hyötyä ruuansulatukselle, verisuonistolle, maksan hyvinvoinnille ja lihasten palautumiselle liikunnan jälkeen.

Kotipuutarhassa kasvavat myös pukinpensas (Lycium barbarum) ja kiinanpukinpensas (Lycium chinense). Näiden molempien pukinpensaiden marjat eli pukinmarjat tunnetaan nykyään tutuimmin goji-marjoina, joita myös on markkinoitu super-ruokana. Jossain arvosteluissa on tosin huomautettu, että vain kiinanpukinpensaan marjat olisivat gojia, ja toiset olisivat "sudenmarjoja" (wulfberry). Itse pukinpensas saattaa olla myrkyllinen, vaikka kypsät marjat ovatkin syötäviä, tosin tämäkin on kiistanalaista. Kaikkeen muuhunkaan, mitä näistä marjoista kirjoitetaan, ei kannata suoraan uskoa. Goji-marjoissa on toki paljon terveellisiä antioksidantteja - karotenoideja ja flavonoideja.

Tyrni (Hippophae rhamnoides) on kotoinen marjamme, jota myöskin markkinoidaan miltei supermarjana. Se sisältääkin runsaasti C-vitamiiniä, E-vitamiinia ja karotinoideja. Marjamehu sisältää myös runsaasti hyvää rasvaa, minkä vuoksi se ei ole vesiliukoista. Myös kotoinen ruusunmarjamme eli -kiulukka on terveysherkku. Huiman C-vitamiinipitoisuuden lisäksi se sisältää muitakin vitamiineja ja hivenaineita. Päivän C-vitamiinit saa jo 10g marjoja. Kuitua niissä on yhtä paljon kuin ruisleivässä. Erityisesti koiranruusun (rosa canina) marjat ovat terveellisiä ja ne helpottavat nivelkipuja.

Mustaherukoillakin (Ribes nigrum) jo 30-50g riittää päivittäisen C-vitamiini tarpeen täyttämiseen. Lisäksi siinä on muita vitamiineja sekä aronian, mustikan ja tummien rypäleiden tavoin tummia antosyanideja (eli yhtä tyyppiä flavonoideja). Myös kotoisista luonnonkannoista jalostetut puutarhavadelmat (Rubus idaeus) sisältävät monipuolisesti erilaisia ravintoaineita ja kuitua. Kaiken kaikkiaan monet marjat ovat oikein terveellisiä: edellä mainittu pätee erityisesti metsiemme marjasatoon, kuten mustikoihin ja vaikkapa aiemmin hyljeksittyihin variksenmarjoihin.

Lisätietoja ja lähteitä:
Mother Earth News: Aronia Berries: The Local Acai Berry Alternative
Pfaf: Lycium Barbarum, Lycium Chinense, Aronia melanocarpa, Rosa Canina, Hippophae rhamnoides, Ribes Nigrum & Rubus Idaeus
Kemikaalicoctail: Marja-asiaa
Fineli: Tyrni
Tyrni luonnonvaraisena ja viljelykasvina
Ekovegaanin päiväkirja:
Ruusunmarjat kuiviksi ja säilöön
Hyvä Terveys: Ruusunmarja - oikea terveyspommi
Yle Olotila: Superfood tarkoittaa erityisen terveellisiä ruoka-aineita
Kuningaskuluttaja: Superruoka on paluuta juurille

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tottahan toki on että wikipediassa (ENG) sanotaan ettei ACAI marjojen terveydellisiä hyötyjä ole juurikaan tieteellisesti todistettu mutta mitä se tarkoittaa?
Moniakaan asioita ei ole mutta syinä voi olla yksinkertaisesti vain se että ei ole tutkittu tai ymmärretty toimintamekanismia /asiaa.

Joistain asioista ei ole tiedeyhteisössä "sallittua" puhua vaikka tutkittu olisikin ja todisteita yllin kyllin (UFOt). Jos menee puhumaan julkisesti väärästä asiasta niin tiedeyhteisön keskuudessa joutuu nopeasti mustaksi lampaaksi ja ura onkin yht'äkkiä paketissa.
Eli tutkijat tutkivat ja julkaisevat lähinnä itselleen "turvallisia" aiheita ellei ura ole todella vakaalla pohjalla ja tiedä että saa tukea muulta yhteisöltä.
Raadollista totuuden kannalta mutta silti arkipäivää.

Osittain ACAI marjojen huono maine johtuu ns. "ACAI berry scam" huijauksesta, eli rahanahneet huijarit "myyvät" ilmaiseksi näyte-eriä perien muka vain postikulut.
Hairahtaneille on sitten tullut isoja toistuvia luottokorttilaskuja joista on ollut vaikeaa päästä eroon.

Eli taas yksi esimerkki aiheesta että kun jokin on liian hyvää ollakseen totta niin totta se ei myöskään ole.
Surullista että tuo toimii vaikka internet-huijaukset ovat alusta asti vedonneet juuri tuon tyylisiin vetoihin.
Itse ACAI marjojen terveellisyyden kanssa tuolla tapauksella ei siis ole mitään tekemistä.

Ihan yhtä hyvin joku voisi tehdä vastaavan huijauksen vaikka spiruliinan, pakurikäävän tai vaikka sen mustikan kanssa.

Elli-neiti kirjoitti...

Jokaisen täytyy itse valita, mihin uskoo. Kyllähän vakiintuneen tiedon muuttaminen vie aikaansa ja tiedekin on periaatteessa jatkuvasti kehitystilassa. Ei tiede ole mikään lopullinen totuus, vaan tällä hetkellä hyväksytty käsitys. Ja vakiintuneen käsityksen korvaaminen on monesti ollut melkoisten taistelujen takana, vaikka todisteet olisivat kuinka vakuuttavia.

Jos verrataan tuoreita marjoja keskenään niin assaipalmun marjat eivät esimerkiksi mainitsemaasi (metsä-)mustikkaan verrattuna ole mitenkään kummoiset. Mustikassa on moninkertaisesti antosyanideja ja sen ORAC-lukukin (antioksidanttien kokonaismäärä) on tuplat. Kuivatuissa marjoissa (niin assaissa kuin mustikassakin) määrät ovat tietenkin moninkertaiset.

Acai- (akai) marjojen markkinoinnissa tuntuu olevankin tuollaista mainoskuplan makua, vähän niin kuin goji-marjoissakin, joiden kohdalla monet väitteet eivät edes pitäneet paikkaansa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö ne kummatkin olisi ihan perusterveellisiä. Kotoisia vaihtoehtoja kuitenkin löytyy - ja jopa parempia. Marjat nyt ovat vain ihan yleisesti tosi terveellisiä.