keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Historiallisia kaavoja ja käsityöohjeita netistä

Godey's Lady Book lehdessä julkaistu 1859 uusrenesanssipuku löytyy monesta paikkaa netin kaavasivuilta.Ajattelitko tehdä historiallisen tai vintage asun? Mietitkö mistä saisit kaavan tai käsityöohjeen? Netistä löytyy kivasti kaavoja aidoille historiallisille vaatteille ja erilaisia käsityöohjeita, kunhan tietää, mistä etsii. Sattumalta tai googlaamalla niitä vain on vaikea löytää.

Tanskan kansallismuseon ylläpitämä Tidens Tøj-verkkonäyttely on upea. Siellä on kaavoja lähinnä naisille, mutta myös miehille ja lapsille noin vuosien 1760-1920-asuihin. Lisäksi on esitelty paljon muuta pukumateriaalia, johon kaavoituksia ei ole olemassa. Kaavat ovat pdf-muotoisia ja ne täytyy suurentaa, mutta ruudukko helpottaa kaavojen suurentamista.

Myös Brittiläisen Victoria & Albert's Museumin sivuilta löytyy jonkin verran ohjeita, lähinnä 1940-luvun neuleisiin sekä yhteen 1940-1950-luvun vaihteen muotipukuun. Tässä puvusssa on se hyvä puoli, että kaavat ovat valmiiksi oikeassa koossa ja niitä on usean eri koon naisille. Siten se sopii myös niille, jotka eivät ole tottuneita kaavanmuokkaajia. Lisäksi löytyy ohjeet 1830-luvun tyylisen taskun valmistamiseen. Samankaltaiset taskut olivat tosin käytössä jo 1700-luvulla, vaikka jäivätkin välillä pois empire-aikana. Lisäksi suosittelen V & A:n kokoelma selainta, joista löytää esimerkkejä vaikka minkä aikakauden asuista ja asusteista.

Myös erilaisten harrastusyhdistysten sivuilta löytyy apua pukujen valmistamiseen. Esimerkiksi 19th US Regiment of Infantry'n sivusto on oikea aarreaitta empire-muotiin. Kaavakuvat on piirretty aitojen empire-pukujen ja alusvaatteiden pohjalta. Myös saksalaisen tanssi- ja vintageyhdistyksen The 20-2-40-Style-Syndicate'n sivuilta löytyy joitakin pienoiskaavoja (1935 ja 1939-1941).

Eräs parhaita yksityishenkilön ylläpitämiä kokoelmia on La Couturière Parisienne, josta löytää kaavoja 1850-1930-luvuilta sekä keskiajalta (keskiajan kaavat saksankielisillä sivuilla). Lisäksi on ohjeita erilaisiin asuihin ja mallikuvia 1700-luvun korsetteihin. Yhtä hyvä on Tudor links sivuston pitäjän Ladies Treasury of Costume and Fashion, joka sisältää kaavoja ja ohjeita 1840-1910-lukujen vaatteisiin.

Toinen erinomainen sivusto on ammattimaisen puvustajan ylläpitämä Costumer's Manifesto, joka on hieman sekava, mutta jolla on valtavasti materiaalia - myös kaavakuvia esim. Leloirilta. Sivustolta löytyy jopa skannattuja (mm. venäläisiä) kaava-arkkeja. Kaikki materiaali ei ole kovin käytännöllistä, mutta sitä on tarjolla. Linkkeineen se on kuin loppumaton aarrevarasto uutteralle tutkijalle.

Pukuhistoriaa hyppäyksittäin, mutta silti melko kattavasti esittelevä Fashion Era-sivustolta löytyy vuoden 1948 vintage-kaavakuvia (suurennettavia) sekä takki vuodelta 1930. Kaikkien neljän edellämainitun sivuston hyödyntäminen vaatii jonkinlaista käsitystä kaavoittamisesta.

Omalla tavallaan erinomainen on myös VintageSewing.info sivusto, jolta löytyy digitoituja vanhoja kirjoja lähinnä 1900-luvulta vaatetukseen ja hattujen valmistamiseen liittyen. Itse pidän erityisesti kaavoitukseen keskittyvästä Harriet Pepinin Modern Pattern Design (1942) kirjasta sekä Ruby Carnahanin kotona valmistettavista  ja laukuista (How to Make Hats) vuodelta 1952. (Päivitys 21.5.2014: tämä sivusto on lakannut  toimimasta ja on nyt uusien omistajien hallinnassa, eikä sisältö ole enää samaa, joten poistin linkit.)

Reneissance Tailor-sivustolta löytyy myös alkuperäisiä 1500-luvun kaavoja ja Elisabethan Costume sivustolta löytyy käskinkirjoitettu saksalainen kaavakirja 1500-luvulta. Hope Greenbergin sivuilta löytyy Godey's Lady's Book lehdessä julkaistuja aitoja 1850-luvun kaavoja ja käsityöohjeita. Lisäksi siellä on upeita muotikuvia eri vuosikymmeniltä. Myös sivulta Dressmaiking Research löytyy kiinnostavaa materiaalia 1850-1930-luvuilta. Materiaaliin kuuluu paljon kuvia ja myös joitakin alkuperäisiä valmistusohjeita ja kaavoja.

Fashionable Past (Koshka the Cat) sivuilta löytyy esimerkiksi empire-korsetin kaavat sekä kuvitettuja ohjeita muiden vaatteiden valmistamiseen. Tipnut sivustolta löytyy lukuisia esiliinojen kaavoja ja ohjeita, joista monet ovat vintage ohjeita 1910-1950-luvuilta.

Antique pattern libraryn sivulta löytyy pdf-muodossa menneitä käsityökirjoja ja -lehtisiä (noin 1850-1950-luvuilta, pääosa tosin vuosisadan vaihteesta). Free Vintage Crochet ja Free Vintage Knitting tarjoavat 1910-1960-lukujen virkkaus ja neulonta ohjeita. Samantapaisia ohjeita löytyy myös Crochet treasures ja Knitheaven sivustoilta (myös muita kuin neulontaohjeita). Myös Glamaraman sivuilta löytyy kivoja neuleita.

3 kommenttia:

Elli-neiti kirjoitti...

Emppu kirjoitti...
Lisäksi muutama kiva neuleblogi, joissa on paljon erilaisia mielenkiintoisia vintage neuleita:

http://chawedrosin.wordpress.com/
http://sheepandchick.blogspot.com/
http://poppyrocks.wordpress.com/
http://rarerborealis.com/wordpressblog/
http://vintagestitchorama.blogspot.com/
http://subversivelesbiananarchicknitter.blogspot.com/
http://hardrockzombie.livejournal.com/

Aija kirjoitti...

Hei, tässä sulle muutama lisää:

http://www.tudorlinks.com/treasury/index.html
http://www.incasoftware.de/~sine/naehen/mode-und-haus/index1.html
http://www.elizabethancostume.net/index.html#patterns

Todella mielenkiintoinen blogi sinulla, odotan aina mielenkiinnolla mitä tulee seuraavaksi :)

Elli-neiti kirjoitti...

Pääsin vihdoin kommentoimaan (on ollut vähän takkuista) ja kiittämään lisäyksestäsi. Tuo keskimmäinen olikin minulle ihan uusi.