keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Kuutamolla

Japanilaiset viettävät kahta kuunkatselujuhlaa alkusyksystä. Tänä vuonna ensimmäistä vietetään maanantaina, 12. syyskuuta ja toista myöhemmin 9. lokakuuta. Ensimmäisen juhlan kanssa yhtä aikaa vietetään samantapaista juhlaa monessa muussakin Itä-Aasian maassa.

Juhlat tunnetaan nimellä tsukumi tai otsukumi. Perinteen juuret ovat esihistoriallisella Jomon-kaudella ja se on tullut niin suosituksi, että juhlat jatkuvat yleensä useita päiviä ensimmäisen juhlapäivän, täysikuun katselun (perinteisen kuukalenterin 8. kuun 15. päivä) jälkeen.

Kullakin hetkellä parhaimmillaan olevia herkkuja tarjotaan kuulle - ensiksi makeita mukuloita ja myöhemmin kastanjoita tai papuja. Näin ollen juhlia kutsutaankin toisinaan nimillä imomeigetsu (perunannostokuu) ja mamemeigetsu (papusatokuu) tai Kurimeigetsu (kastanjasatokuu). Sana imo viittaa sekä bataatteihin (paikallinen lajike, satsuma-imo), jamsseihin (yama-imo), taaroihin (sato-imo) että tavallisiin perunoihin (jaga-imo).

Tarjoamuksia kuulle: elefanttiheinää, riisipalloja ja kastanjoita. Photo katorisi by CC-BY-3.0Vuotuisjuhla sai vaikutteita Kiinasta Heian kaudelta, jolloin alettiin järjestää juhlia sadonkorjuukuun katselemiseksi. Näihin juhliin keräännytään paikoille, joissa kuu on hyvin näkyvissä. Tarjolla on riisipalloja (dango), taaroja, keitetyt tuoreet soijapalot (edamame), kastanjat sekä muut syksyiset herkut sekä sake eli riisiviina. Koristeena käytetään yleensä elefanttiheinää (susuki), joka nimeltään muistuttaa hieman juhlan nimeä.

Juhlaan liittyvät myös omat nuudeliherkut soba (tattari-) ja udon (vehnänuudeli), jonka päällä tarjotaan merilevää ja raakaa munaa ja päälle laitetaan lientä. Ne tunnetaan nimellä tsukimi soba ja tsukimi udon. Tsukimi burgereiden välissä on myös paistettua munaa. Keltuainen näyttää hieman taivaalla kuulottavalta kuulta.

Ei kommentteja: