keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Hieman kirjonnan historiaa

Keskiajalla kirjontaa käytettiin erityisesti kirkkotekstiileissä. Myöhempi kopio. (public domain)Kirjonnan historiaa on vaikeaa jäljittää, sillä monet muinaiset esimerkit ovat kadonneet. Kirjonnan jäljitys kuvataiteesta on epävarmaa, sillä kirjonnalta näyttävä voi olla myös kudottua nauhakoristelua.

Juurten uskotaan kuitenkin olevan idässä. Kirjottuja tekstiilejä on löydetty muinaisesta Egyptistä (1400-luvulta eaa lähtien), 500-300 eaa Kiinasta ja rautakautisesta Euroopasta. Myös Uudella Mantereella on kirjottu taidokkaita tekstiilejä esimerkiksi Perussa, josta on löydetty 4000 vuotta vanha kirjottu hautatekstiili. Kirjonta tunnettiin todennäköisesti myös muinaisessa Lähi-idässä (esimerkkejä ei ole säilynyt).

Krimin niemimaalta on löydetty myös aitoa kreikkalaista kirjontaa Antiikin aikakaudelta 400-luvulta eaa. Sekä Pliny että Homeros mainitsetsevat kreikkalaisen kirjonnan teksteissään. Virgil puhuu roomalaisesta kirjonnasta käyttäen termiä "neulalla maalaaminen" (acct pingere) ja muutkin kirjailijat puhuvat kirjonnasta. Roomalaistyylistäkin kirjontaa on löydetty Egyptistä. Bysanttilaisille tekstiileille ylelliset kirjonnat olivatkin tyypillisiä.

Keskiajalla kirjonta oli yleistä, vaikka tavalliselle kansanihmiselle neula olikin aarre. Kirjontaa harjoitettiin luostareissa ja erityisissä kirjontapajoissa. Kirjojan ammatti oli arvostettu ja monet kirjojat olivat miehiä. Erityisesti kirkkotekstiilit, mutta myös paremman luokan vaatteet kirjottiin ylellisillä kirjailuilla. Joskus kirjonta peitti pohjakankaan kokonaan. 1200-luvulla tuli muotiin käyttää vaakunakuvioita ja värejä myös vaatteissa.

Lähteitä ja lisätietoa:
Alita Designs:
Early Embroidery
History of Embroidery: Adornment from Egypt through the Renaissance
Ann's Cross-Stitch Patterns:
The History of Embroidery
Classic Encyclopedia:
Embroidery
Käspaikka:
Ristipistokirjonnan historiaa & Karjalan kirjonta
Tiimalasi: Keskiajan kirjonta
Japanese Embroidery Gallery

Ei kommentteja: