keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Kanoja puutarhassa

Tämä on virikekirjoitus, eikä mikään asiantunteva ohje kananhoitoon.

Kanat sopivat kohtalaisen pieneenkin puutarhaan. Kanat ovat hyödyllisiä puutarhassa, kunhan niitä ei päästetä kasvimaalle nyhtämään pieniä vihannesten taimia. Ne syövät hyönteisiä ja rikkaruohoja sekä tuottavat mainiota lantaa. Ne ovatkin mainioita puutarhurin apulaisia.

Valtameren tuolla puolen on kehitelty parikin tapaa hyödyntää kanoja puutarhassa. Perinteisimpi tapa on niin sanottu kanatraktori, pohjaton häkki, jossa kanat saavat kuopia kasvimaata ja lannoittaa sen. Yleensä traktorin toisella reunalla on koppi, johon kanat voivat levätä ja hakeutua suojaan.

Toinen vaihtoehtoinen ratkaisu on kanavallihauta (chicken moat) eli puutarhaa kiertävä kapea kaistale, kahden aidan välissä, jossa kanoilla on mahdollisuus liikkua. Porttien kohdalle tehdään kanoille alikulut, jotta ne pääsevät portin toisella puolella olevalle kaistaleelle. Vaihtoehtoisesti samaan paikkaan voi tehdä myös sillan kanatarhan yli tai käyttää kahta porttia, jolloin puutarhaan astutaan kanatarhan kautta. Raporttien mukaan kanat pitävät hyvää huolta siitä, etteivät rikkakasvit tai tuholaiset pääse tämän "suojavyöhykkeen" läpi puutarhaan. Se on siis erinomainen luomutarhassa. Suhteellisen kapea väli kahden aidan välillä tekee hankalaksi petolinnuille käydä kanojen kimppuun ja isoimmille haittaeläimille, kuten peuroille, loikkia puutarhaan. Päälle voi rakentaa halutessaan myös verkkokaton.

Monet antavat kuitenkin kanojen herkimmän taimikauden jälkeen vilistää vapaina puutarhassa, ne kun harvemmin yrittävätkään nyhtää maasta isompia kasveja. Kesällä vapaana puutarhassa vilistäviä kanoja ei tarvitse syöttää, sillä ne löytävät tarpeeksi ruokaa sieltä ilmankin. Ainoastaan kivennäisistä tarvitsee huolehtia.

Talvellakin kanat tarvitsevat valkuaisravintoa, jota ne kesällä saavat ötököistä. Kanoille voi kyllä muuten sekoittaa kotitekoistakin rehua, mutta niiden valkuaisravinnosta tulee huolehtia. Kanalan nurkkaan voikin halutessaan perustaa matokompostin, jossa madot muodostavat multaa, ja kanat saavat kaivella itselleen herkkupaloja. Ellei valkuaista muutoin ole tarjolla, sitä pitää lisätä rehutiivisteestä kotirehun joukkoon.

Kalkkia kanat saavat rouhituista, kuivatuista munan kuorista ja kotiloiden kuorista. Talvella kun kotiloita ei ole tarjolla, niille voi syöttää kalkkia. Toisaalta keskitalvella, kun muninta luonnostaan loppuu, kalkkia tarvitaankin vähemmän. Muninnan keväällä alkaessa, sitä on kuitenkin hyvä olla reilusti tarjolla. Talvella kanoille voi myös tarjota kerppuja, eli lehtipuiden oksakimppuja, joihin lehdet ovat kuivuneet (vertaa: vihta/vasta). Kanan tulee myös saada pikkukiviä, koska ne edistävät ruuansulatusta ja vatsan toimintaa.


Lisätietoja:
Fernwood Woolworks: Garden plan
Backyard Chicken Forum: chicken moat, anyone else have one? (valokuvia)
Petals & Vines: The Chiken Moat
Make: City Dweller Chicken Tractor
Hubpages: Chicken Tractor Plans
Greener Pasture Chickens: Mixing Your Own Organic Chicken Feed Recipe
Internet Archive: Feeding poultry (hakutulos)
Planet Green: Organic Chicken Feed Is Cheep When You Make It Yourself
Lamon Harry: Poulty feeds and feeding, 1922 (Internet Archive)
eHow: How to Make Chicken Feed

Ei kommentteja: