Partiolaislupaus: "Aina valmiina." |
Valmiusliike (preppers, prepardness) on viimeinen käänne pitkässä vaihtoehtoelämäntapojen linjassa, jota amerikkalaiset ovat jo kauan harrastaneet. Aiemmin suositumpaa oli pyrkiä yksintertaiseen elämäntapaan (simplicity - simple living), säästeliäisyyteen (frugality), hitaaseen elämäntapaan (slow living / movement) tai omavaraisuuteen (esim. off-grid - sähköverkkojen ulkopuolella).
Siinä missä yksinkertainen elämäntapa irtisanoutuu tavaran ja omaisuuden haalimisesta ja off-the-grid eli irti-verkosta suuntaus pyrkii innokkaasti vapaaksi nykymaailman riippuvuuksista, valmiusliike suojautuu erilaisilta peloilta, joita muuttuva maailma ja ympäristönmuutos ihmisissä herättää.
Valmiusliikkeen juuret ja henki
1930-luvun kulkuri (hobo) laittaa ruokaa ulkona. |
Sen erottaa aiemmista liikkeistä myös sen henki. Aiemmin haluttiin irti nykyajan levottomuudesta ja hälystä - rauhallisempaan elämäntapaan. Kun taas valmistautujien elämäntapaa hallitsee usein pakkomielle ja lähes maaninen toiminta. Säästeliäisyyden sijaan varmuusvarastojen hankintaan ja tukikohdan rakentamiseen saatetaan käyttää pieniä omaisuuksia.
Nykyisen uuden aallon selvityjien lähtölaukaus lienee 9-11 eli syyskuun 11. päivän terroriteoissa 2001, jotka ravistelivat amerikkalaisten perusturvallisuutta ja uskoa asemaansa maailman johtavana kansakuntana. Sitä seurasivat useat muut terroriteot länsimaissa. 2007 alkanut taloudellinen lama lisäsi kansakunnan epävarmuutta. Tätä seurasivat 2009 sikainfluenssan aiheuttama paniikki, 2010 Haitin maanjäristys ja 2011 Japanin tsunami ja ydinonnettomuus. Yhdessä nämä ovat lisänneet pelkoja tulevasta.
Arkisella tasolla
Valmistautumisessa tulevaan ei ole sinänsä mitään uutta. Ennen nykyaikaisia turvaverkkoja jokainen talous säilöi ja varasi ravintoa talven varalle. Nykyaikainen valmistautuminen on tavallaan tämän johdannainen. Tietynlainen valmiusaate näkyy tiettyjen kansalaisjärjestöjen, erityisesti partiolaisten, vapaapalokuntien ja Punaisen Ristin toiminnassa.Kodin pommisuoja 1950-luvulta. |
Tavanomaisimmat valmistautumisen muodot ovatkin ihan arkijärjellä ymmärrettävissä. Turvallisuussuuntainen valmistautuminen keskittyy tavanomaisten vaaratilanteiden välttämiseen ja niistä selviytymiseen. Siinä valmistautumaan selvitymään tulipaloista, tulvista, käärmeenpuremista, vihaisista koirista jne. Samaan jatkumoon kuuluu valmistautuminen lyhyisiin luonnonkatastrofeihin esim. runsaaseen lumentuloon, hurrikaaneihin. Riskialueilla tällainen valmistautuminen on hyvinkin järkevää. Ensiaputaitojen kehitämistä ja lääketieteellisten hätätilanteiden ennakointia voi pitää myös samankaltaisena tavanomaisena valmistautumisen muotona, jota Punainen risti järjestää.
Amerikoissa valmistautuminen liittyy melko läheisesti erätaitojen eli luonnossa selviytymisen taitojen opiskeluun, vaikka meillä sitä ehkä pidetäänkin enemmän luonnosta nauttimisen, vaeltamisen ja metsälläkäynnin perinteen jatkumona. Tämä suuntautuminen näkyy meillä mm. jokamiehen oikeuksina luonnosta nauttimiseen. Erätaitojen opiskelu on perinteisesti ollut lähellä partioliikettä.
Mielikuvituksellisempia muotoja
Sen sijaan omituisempia piirteitä saavat ne valmistautumisen muodot, joissa keskitytään harvinaisempiin ja mielikuvituksellisiin selviytymistilanteisiin. Niissä valmistaututaan esimerkiksi pitkiin luonnonkatastrofeihin, joissa ruoan saanti on poikki pitempiä aikoja. Jotkut valmistautuvat pysyvämpiinkin luonnon muutoksiin kuten jääkauteen, ilmaston lämpenemiseen, jättitulivuorten purkauksiin, asteroidien iskuun, ydintalveen tai muihin vastaaviin harvinaisiin tai vaikeasti ennakoitaviin tapahtumiin.Chmielowski: Kuolema ratsailla. Osa kristillisistä liikkeistä on vuosituhansien kuluessa odottanut maailmanloppua. |
Näiden lisäksi odotetaan väestönkasvun aiheuttamaa luonnon romahdusta, talouden romahduksen aiheuttamaa hyperinflaatiota, öljyhuipun saavuttamista eli öljyn saatavuuden vähenemistä, raamatullista maailmanloppua (apokalypsis) ja ties mitä muuta.
Ehkä oudoin suuntaus on James Wesley Rawlesin romaanien ja muiden kirjojen innoittama valmistautuminen. Rawlesin seuraajat ovat konservatiiveja, jotka valmistautuvat vetäytymään linnoitettuihin piilopaikkoihinsa. He ovat usein hyvin aseistautuneet. Useimmat heistä varastoivat ruokaa vuosiksi eteenpäin. Omavaraisuuden ja maanviljely taitojen harjoittelu yhdistää heidät aiempaan irti-verkosta ja omavaraisuus aatteisiin.
2 kommenttia:
Kiinnostava kirjoitus mielenkiintoisesta aiheesta, kiitos.
Ole hyvä :)
Lähetä kommentti