keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Pygora - pienoisangoravuohi

Pygora vuohi päivänokosilla Oregonin eläintarhassa, valokuvannut April, Yhdysvallat, lisenssi: CC Atribution 2.0 GenericTörmäsin tietoihin näistä suloisista pikku vuohista aivan sattumalta. Ne ovat afrikkalaisten kääpiövuohien (pygmi) ja angora vuohen risteytys, jossa yhdistyvät pieni koko, hienon mohair-villa ja maidontuotanto. Sekä maitoa että villaa nämä pikkuvuohet tuottavat melko vähäisessä määrin. Vuohia ei kuitenkaan saisi koskaan pitää yksin, joten näistä voisi saada pienen lauman (2-4 vuohta) isompaan puutarhaan tai pientilalle.

Yksi pygora vuohi tuottaa 150-900g villaa pari kertaa vuodessa. Vuohien minimi korkeus kutuilla 45 ja pukilla 60 cm ja ne painavat 30-45 kiloa. Luonteeltaan ne ovat lempeän iloisen uteliaita. Kaikki vuohet ovat yleensä lampaita kesympiä ja ihmisrakkaampia. Vuohet pitävät vaihtelevasta maastosta ja ihanteellisesti niille pitäisi olla kiipeilypaikkoja (esim. isoja kiviä). Sisälläkin olisi hyvä olla paikka johon kiivetä ja jolta hypätä. Aitauksen tulee olla riittävän korkea, etteivät vuohet pääse hyppäämään sen yli.

Pygora vuohia on mohair- ja angora- sekä sekamuotoa. Mohairlaatuiset vuohet pitää keriä keritsimillä. Angora- ja sekamuotoiset vuohet tiputtavat tarvittaessa villansa itsekin ja niistä villan voi periaatteessa harjata tai kammata (metallikammalla) irti tai nyhtää käsin. Kutut lypsävät noin litran maitoa päivässä poikimisen jälkeen. Kantoaika on viisi kuukautta. Kilit painavat syntyessään noin 2 kiloa.

On suositeltavaa, että vuohia on ainakin kaksi, sillä vuohet ovat laumaeläimiä ja vaativat seuraa. Yksittäiset vuohet ovat äänekkäitä ja yksinäisiä. Se saattaa tosin hyväksyä laumatoverikseen myös ihmisen tai koiran. Ruoaksi pygorat tarvitsevat heinää, viljaa, mineraaleja ja vettä kuin mitkä tahansa muutkin vuohet. Talviravinnoksi kannattaa meillä kerätä kerppuja, eli lehtipuiden oksista tehtyjä kimppuja (koivu, paju, pihlaja). Sorkkien kunnosta tulee huolehtia ja niitä tulee vuolla, elleivät ne muuten kulu riittävästi.

On hyvä, jos lähellä on eläinlääkäri, jolla on kokemusta vuohista. Rokotukset kannattaa pitää kunnossa, sillä ennaltaehkäisy on hoitoa edullisempaa ja inhimillisempää. Myös madotuksesta kannattaa huolehtia, sillä matoja on usein. Vuohia ei myöskään saa päästää syömään myrkyllisiä kasveja. Pygorien pitäisi viihtyä Suomessakin, sillä niitä on pidetty myös Alaskassa. Afrikkalaisia kääpiövuohia ja angoroita Suomessa on ollutkin jo ennestään.

Lisätietoja:
Hawks Mountain Ranch: About Pygora Goats
Pygora Breeder's Association Q & A
Vuohien ystävät ry & Vuohi foorumi

Photo: Pygora Goat at Oregon Zoo, photographed by April, USA, CC Atribution 2.0 Generic

Ei kommentteja: